Přeskočit
Jablečná marmeláda se skořicí – 2 jednoduché recepty

Jablečná marmeláda se skořicí – 2 jednoduché recepty

Jablečná marmeláda se skořicí patří mezi ty recepty, které doma provoní celou kuchyni a přitom jsou snadné na přípravu. Kyselejší jablka, trocha cukru a voňavá skořice – to je kombinace, která nikdy nezklame. Připravili jsme pro vás hned dvě varianty: klasickou jablečnou marmeládu se skořicí a jemně pikantní verzi se zázvorem.

Marmeláda najde využití nejen na chleba, ale také palačinky nebo dokonce – náplň do koláčů a buchet. Takže si připravte pořádné místo ve spíži, ať máte dostatek zásob.

 

Proč jablečná marmeláda se skořicí?

– využijete přebytky jablek ze zahrady
– skořice dodá hřejivou, sladce kořeněnou chuť
– bez želírovacího cukru a chemie
– vydrží celou zimu a je skvělá nejen na pečivo, ale i do dezertů nebo k sýrům

Ingredience jsou na jablečnou marmeládu běžně dostupné i doma.

Recept: jablečná marmeláda se skořicí (klasická varianta)

Ingredience (cca 3 skleničky po 200 ml)

1 kg jablek (ideálně kyselejších, protože obsahují méně šťávy)
450 g třtinového cukru (podle sladkosti jablek)
šťáva z 1 citronu
1 lžička mleté skořice
1 celá skořice (na provaření)
100 ml vody

Postup

1) Příprava jablek: jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky.

2) Vaření: v hrnci podlijte vodou a citronovou šťávou, přidejte celou skořici a duste pod pokličkou cca 15 minut do změknutí.

Příprava jablečné marmelády se skořicí je velmi jednoduchá.

3) Mixování: vyjměte celou skořici a jablka rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.

Kaše z jablek poslouží i na přesnídávku, nejen marmeládu se skořicí.

4) Doslazení a zahuštění: vmíchejte cukr a mletou skořici. Vařte bez pokličky dalších 20–30 minut, dokud marmeláda nezhoustne (zkouška na talířku).

Třtinový cukr jako přírodní želírovací pomocník v jablečné marmeládě se skořicí.

5) Plnění: horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru nebo sterilizujte 10 minut při 85 °C.

Jablečná marmeláda se skořicí je skvělá s palačinkami, na pečivu a taky jako náplň do jablečného štrúdlu.

Tip od Mari

Tip od Mari – obrázkový banner

Pokud chcete jemnější chuť, část jablek nahraďte hruškami a hrst nasekaných vlašských ořechů zase marmeládě dodá zajímavou strukturu. Skvěle chutná na máslovém toastu, palačinkách nebo jako náplň do štrúdlu

Tak jednoduchý recept, každý máme ingredience na jablečnou marmeládu doma. Možná až na zázvor.

Recept: jablečná marmeláda se zázvorem a skořicí

Ingredience

1 kg jablek
400 g třtinového cukru
1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 lžička mleté skořice

Postup

1) Jablka poduste s trochou vody a citronovou šťávou 10–15 minut do změknutí.

2) Rozmixujte na pyré.

3) Přidejte cukr, skořici a čerstvě nastrouhaný zázvor. Vařte 20–25 minut, dokud marmeláda nezhoustne.

Proč zázvor až teď? Pokud ho dáte na začátku, chuť se zjemní. Pokud až ke konci, zůstane ostřejší a pikantní.

Co z jablek je jasné – rychlá marmeláda se skořicí a zázvorem pomůže, když máme velkou úrodu a nevíme, co s ní.

Mari radí

Jemná zázvorová varianta: přidejte zázvor už při vaření jablek.
Pikantní zázvorová varianta: přidejte zázvor až 5 minut před dovařením.

Hotová jablečná marmeláda se skořicí a zázvorem je ideální recept, když nevíte, co z jablek. Poslouží i do čaje na podzimní rána.

Na co si dát pozor

Po kroku dušení je v pořádku, že jablka vypadají jako kaše → právě od téhle konzistence se odvíjí finální hustota marmelády

Pokud se marmeláda zdá řídká, nechte ji déle odpařovat a testujte na talířku

Sterilizace zaručí delší trvanlivost, ale u menších domácích dávek stačí otočení sklenic


Jak jablečnou marmeládu se skořicí využít?

– na čerstvý domácí chléb nebo máslový toast
– do štrúdlu nebo lineckého cukroví jako náplň
– k jogurtu nebo kaši na snídani
– k sýrům (např. kozí sýr nebo hermelín) jako netradiční kontrast
– do receptu na křehký jablečný koláč

Přidej komentář

Back to top