Rychlá pórková polévka s bramborami a slaninou navíc
Jun 26, 2025
Klasická pórková polévka může být buďto nevýrazná nebo naopak - nezapomenutelná. Tahle pórková patří do druhé skupiny a pro mě osobně je to ta nejlepší pórková polévka s bramborami. Je krásně krémová, jemná, výživná, chuťově naprosto fantastická a bonus? Je zdravá.
Tahle překvapivě rychlá pórková polévka s bramborami je u nás doma stálicí a to hlavně na podzim, kdy se chcete zahřát nějakou příjemně krémovou polévkou, ale po dni v práci se vám už nechce dlouho vyvářet. I ti, kdo pórek běžně nevyhledávají, si u nás polévku vždy přidávají.
V tomto receptu do pórkové polévky s bramborami přijde navíc slanina na kostičky, kapka smetany a kdo má doma kvas, tomu poslouží jako luxusní zjemnění a zahuštění. Je to skvělý způsob, jak využít fermentovanou sílu i v polévce.

Rychlá pórková polévka s bramborami
30 minut, porce pro 4
Ingredience:
2 lžíce oleje
150 g anglické slaniny vcelku
1 velký pórek
2 lžičky soli
500 g brambor
1 lžíce domácího polévkového koření
1 litr vody
špetka mletého muškátového oříšku
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
50 g zbytkového kvasu nebo rozkvasu ze žlutého hrachu
Na podávání:
1 kelímek zakysané smetany
nastrouhaný muškátový oříšek
Postup:
1) Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm slaninu dozlatova.
2) Mezitím, co se v hrnci restuje slanina, očistěte a nakrájejte pórek na cca půl centimetru silná kolečka. Kolečka ze zelené části pórku si odložte na servírování. Taktéž oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky.
3) Zlatavou slaninu vyndejte z hrnce a dejte ji stranou, později ji použijete na finální servírování. Do výpeku po slanině přidejte pórek, osolte jednou lžičkou soli a restujte asi 5 minut. Pak přidejte brambory, zbylou sůl, sušené polévkové koření, mletý muškátový oříšek, promíchejte a pár minut společně restujte.
4) Zalijte zeleninu vodou, přiklopte a vařte přibližně 10 minut. Pokud máte, přidejte kvas (nebo rozkvas viz níže). Promíchejte a vařte dalších 10 minut dokud brambory nezměknou.
5) Vlijte smetanu a polévku důkladně rozmixujte dohladka. Ochuťte ještě solí, či pepřem podle vašich preferencí.
Hotovo! Podávejte s nakrájeným pórkem, křupavou slaninou, lžící zakysané smetany a nastrouhaným muškátovým oříškem.
Tip od Mari: pórková polévka s bramborami obohacená o kvas
V této polévce krásně zužitkujete zbytkový kvas, který vám zůstane po krmení, pokud kráčíte touto cestou a jako v životě si pamatujte, někdy je méně více. Tak k tomu přistupujte když zužitkováváte kvas a máte ho pouze jako doplněk.
Anebo si můžete připravit rozkvas ze žlutého hrachu, který dodá polévce jemně oříškovou chuť a výživovou hloubku.
Jak na něj? Důkladně smíchejte do hustší konzistence:
- 1/4 malé lžičky vašeho kvasu (žitný nebo pšeničný)
- 30 g mouky ze žlutého hrachu
- 20 g vody
Nechte stát při pokojové teplotě zhruba 4 hodiny ve skleničce. Poté ho celý přidejte do polévky. Ale nejprve si přivoňte a pokochejte se bublinkami ve skleničce.
Díky této malé vychytávce získáte nejen chuťově zajímavější vývar, ale i další způsob, jak využít kvas i mimo pečení.
Podle toho, jak barevný pórek máte, tak barevné budou i vaše polévky. Jsou totiž pórky, co mají buď více bílé části, než té zelené a naopak. A nebo jsou ty fifty fifty. Všechny barevné variace jsou super.
Recept si uložte a pochlubte se, jak chutnalo.
Mari Peče