Přeskočit
Nadýchané banánové lívance z kvasu

Nadýchané banánové lívance z kvasu

Tyhle banánové lívance z kvasu jsou téměř bez mouky a jsou ideálním adeptem na super vláčnou, nadýchanou snídani.

Někdy je ráno takové, že prostě chcete něco, co vás nakopne, ale nechcete, aby vám bylo celé dopoledne těžko. A právě proto je v receptu kvas, který banánům přidá na vláčnosti i lehké stravitelnosti. Výsledkem je méně mouky, více banánů, přírodní sladkost a jemný šmrnc od kvásku, který se postará o nadýchanost a chuť.

Těsto je navíc tak jednoduché, že máte lívance hotové za pár minut. Banánové lívance jsou navíc ideální způsob, jak se postarat o pořádně zralé banány.

Proč si banánové lívance upéct hned zítra k snídani?

✓ Pokud máte banány a kvas, hlásím, že chtějí být spolu, tak je spojme
✓ Lívance bez nadbytečné mouky = lehčí ráno i dopoledne
✓ Skvělý způsob, jak zachránit přezrálé banány
✓ Přirozeně sladké, ale přitom vláčné

Nadýchané banánové lívance z kvasu s jemně zlatavou kůrkou a vláčnou střídou, zdobené plátky čerstvého banánu a kapkami javorového sirupu. Lívance jsou pečené pomalu s láskou, na rustikálním talíři, který zdůrazňuje jejich přírodní a domácí charakter.

Recept na nadýchané banánové lívance z kvasu

Ingredience:

2 zralé banány (verze s nepřezrálými banány je naspod receptu)
1 vejce
50 ml mléka
80 g řídkého pšeničného kvasu
20 g hladké pšeničné mouky (podle konzistence lze přidat dalších 20 g mouky)
2 lžíce javorového sirupu
špetka soli
1/2 lžičky jedlé sody
máslo nebo olej na smažení

Postup:

1) Banány rozmačkejte vidličkou na hladkou kaši. Přidejte vejce, mléko, kvas, sirup a promíchejte. Nakonec do směsi vmíchejte mouku spolu se špetkou soli a jedlou sodou.

2) Nechte těsto chvíli odpočinout, aby kvas mohl trochu pracovat a lívance byly hezky nadýchané.

3) Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej a lžící tvořte malé lívance, které smažte dozlatova z obou stran. Hotové podávejte ideálně s čerstvým ovocem nebo trochou javorového sirupu. Pokud máte lívanečník, tak budou lívance jeden jako druhý.

 

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Pokud nebude těsto úplně husté, opatrně s dávkováním lívanečků na pánvi, těsto se rádo rozlévá. Pokud máte málo času, nechte těsto kynout jen 15 minut, ale pokud můžete, dejte mu alespoň půlhodinku. Nebojte se, že vás kvas zaskočí – v lívancích je přesně ta správná dávka, co je udělá vláčné a lehké.

 

Pokud nemáte přezrálé banány, nic se neděje. Zkuste následující:

Celý recept si zopakujte, ale takto: jeden banán si nakrájejte na tenká kolečka a ze zbývajících ingrediencí si připravte těsto výše – tedy druhý rozmačkaný banán a zbývající suroviny. Ve vzniklém těstíčku pak můžete obalit jednotlivá kolečka banánu a osmažit z obou stran. Je to trochu piplačka, ale zato naprosto vynikajicí.

Banánové lívance z kvasu těsně před pečením – obalené v hebkém, hustém těstě s viditelnými stopami banánu. Jemná struktura těsta objímá každý kousek jako ochranný plášť, připravený zezlátnout na pánvi. Moment těsně před proměnou v nadýchané, voňavé lívance.

Obě verze nedávno odzkoušeny a vyhovovala mi co do přípravy ta první verze.

Nechte si chutnat a ať vám to doma voní i kynutí jde od ruky.

Mari

Přidej komentář

Back to top