Smažené Jogurtové koblížky z kvasu
Jun 18, 2025
Tyhle smažené jogurtové koblížky z kvasu jsou ideální, když potřebujete něco sladkého a smaženého
Jsou dny, kdy vločky a jogurt nestačí. Kdy by člověk snědl cokoliv, co je teplé, měkké, sladké a ideálně usmažené. Kdy se nechce moc přemýšlet, jen něco smíchat, počkat a dát do pánve. Přesně v takový den vznikly tyhle jogurtové koblížky s kváskem.
Ano, opravdu i do koblížků jsem nacpala kvas. Ale upřímně? Funguje to skvěle. Těsto je díky jogurtu vláčné, díky kvásku má jemnou chuť a lehkost. Trochu lepí, ale to se dá zvládnout lžícemi nebo mokrýma rukama. A hlavně – žádné vykrajování, žádné válení, žádné složitosti. Tohle je recept pro chvíle, kdy toho máte dost, ale stejně chcete něco domácího.
Proč si jogurtové koblíčky z kvasu připravit?
✓ Stačí pár běžných surovin
✓ Nic se nemusí tvarovat – naberete lžící a hotovo
✓ Zvládnou i ti, co s kváskem teprve začínají
✓ Zůstanou měkké i druhý den (pokud něco zbyde)
✓ A hlavně – protože je to tak trochu odměna po náročném dni
Recept na smažené jogurtové koblížky z kvasu
Ingredience na 8–10 kousků:
1 vejce
135 g jogurtu
kůra z jednoho citronu
pár kapek vanilkové esence
špetka soli
1 lžíce cukru
4 lžíce rumu
2 lžíce tuhého pšeničného kvasu (Lievito madre)
20 - 25 g celozrnné špaldové mouky
75 - 90 g pšeničné hladké mouky
Na smažení: olej nebo přepuštěné máslo
Na obalení: cukr krystal a mletá skořice
Postup:
1) Všechno dejte do mísy, důkladně promíchejte a nechte asi 2 hodiny odpočívat na lince.
Těsto je hutnější a lepivé.
2) Po vykynutí nabírejte těsto velkou lžící, druhou lžící ho stáhněte rovnou do rozehřátého oleje. Osmažte dozlatova, nechte okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalte v cukru se skořicí, který máte připravený v misce.
Tip od Mari:
Těsto se lepí, s tím je potřeba počítat. Pomůže trochu vody na ruce nebo dvě lžíce.
První koblížek většinou nevypadá nijak slavně, ale další už budou v pohodě.
Olej by neměl být příliš rozpálený – jinak se koblížky spálí zvenku, ale uvnitř zůstanou syrové. Ideální je koblížky smažit v menším kastrůlku, alespoň ve 2cm vrstvě oleje. Spotřeba tak bude menší. Pokud olej po vychladnutí slijte přes papírový filtr na kávu do čisté lahve s víčkem, můžete olej použít i příště.
Nesnažte se nic urychlit – dvě hodiny odpočinku těstu prospějí.
Baví vás pečení s kváskem?
Podobné rychlovky i pomalé recepty dáváme právě dohromady a vy si je můžete vyzkoušet na vlastní ruce. Pokud chcete doma trénovat pečení, mrkněte na další recepty – třeba na banánový chlebíček s kváskem.
Ať vám to doma voní a kynutí jde od ruky.
Mari Peče