Pistáciové sušenky z grahamové mouky a zbytkového kvásku
Aug 07, 2025
Kdo by nemiloval pistácie a sušenky? Tenhle recept mě inspiroval, když jsem si dala výbornou pistáciovou zmrzlinu. Napadlo mě skvělé spojení té smetanové jemnosti a nadýchané křupavosti sušenek. Taková dokonalá pistáciová dvojka.
A tak vznikl tenhle hravý, křupavý recept s jemně slaným oříškovým podtónem a fermentovaným nádechem. Pistáciové sušenky jsou z grahamové mouky, pistáciového másla a zbytkového kvásku. Tedy dokonalý způsob, jak spojit chuť, jednoduchost, zdravý životní styl a tak trochu i zero waste.
Recept na pistáciové sušenky
Jak dlouho si budete hrát s máslem: 15 minut + 30 minut chlazení
Doba, na jakou troubě svěříte vaše sušenky: 10–12 minut
O kolik se jich budete hádat: cca 21 sušenek
Ingredience:
150 g grahamové mouky
60 g změklého másla
50 g pistáciového másla
80 g zbytkového kvásku (nemusí být aktivní)
40 g třtinového cukru Muscovado
1 vejce
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
posekané pistácie, vločky soli nebo kousky bílé čokolády na dozdobení
Postup:
V jedné míse smíchejte grahamovou mouku, sodu a sůl. Ve druhé míse utřete změklé máslo, pistáciové máslo a cukr do hladkého krému. Přidejte vejce a kvásek, promíchejte dohladka. Nakonec spojte se suchými ingrediencemi a vznikne tvárné, mírně lepivé těsto.
Dejte ho na 30 minut odpočívat do lednice. Tvarujte kuličky o váze cca 20 g, dejte na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte lžičkou. Ozdobte pistáciemi, vločkami soli.
Vkládejte plech do rozpálené trouby na 175 °C a pečte asi 10 až 12 minut. Okraje by měly být lehce zlatavé, střed měkčí.
Nechte dojít na plechu, poté přesuňte na mřížku.
Těsto má být tvárné – pokud moc lepí, přidejte trochu mouky, pokud se drobí, pomůže trocha kvásku nebo mléka. A kvas? Ten má být příjemně nakyslý, ale nikdy by neměl vonět octově.
Ať vám to doma voní a pečení jde od ruky.
Mari Peče