Máslovo-makové cookies z grahamové mouky a starého kvásku
Jul 03, 2025
Tyhle vláčné makové cookies patří mezi vůbec nejrychlejší sladké recepty a jsou lepší než kdejaký makový koláč
Když zbyde kvásek a v kuchyni najdeš mák, je tenhle recept na vláčné máslovo-makové cookies absolutní sázkou na jistotu. Ať už máš doma Jemný, mletý nebo celý mák, budeš se zaručeně rozplývat. Vůně másla, cookies, máku a čokolády je opravdu neodolatelná.
Navíc jsou z grahamové mouky, která je velmi zdravou a šetrnou alternativou, protože obsahuje i mleté otruby.
Když se u nás doma tyhle nejrychlejší cookies napečou, jsou i z plechu šíleně rychle pryč. Zkrátka cookies ideální na rychlé víkendové pečení.
Rychlý recept na cookies z máku
Doba receptu: 20 minut aktivní práce– patří mezi ty nejrychlejší sladké recepty
Množství: cca 20 kousků těch nejvláčnějších makových cookies
Ingredience:
155 g grahamové mouky
30 g máku (a pozor, vybrat můžete dvě různé varianty viz níže)
80 g rozpuštěného másla
115 g starého kvásku z lednice
70 g třtinového cukru
1 vejce
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
moučkový cukr na obalení
4 kostičky tmavé čokolády (nepovinné, ale naprosto boží)
Kvásek z lednice může být starý, ale ne zapomenutý. Použijte max. 5 dní starý kvas. Malý trik s velkým efektem: odložený kvásek + jedlá soda = tato kombinace zjemní kyselost kvasu, zlepší vláčnost a těsto bude krásně nadýchané i bez dlouhého kynutí.
Postup na ty nejvláčnější makové cookies:
V jedné míse prošlehejte rozpuštěné máslo s cukrem, kváskem a vejcem.
V druhé míse promíchejte grahamovou mouku, vybraný typ máku, skořici, jedlou sodu a sůl.
Spojte obě části do vláčného, mírně lepivého těsta.
Dejte těsto odpočinout na 20 minut do lednice.
Z vychlazeného těsta tvarujte kuličky (cca 24 g), obalte je v moučkovém cukru, naskládejte na plech a vytlačte jemně důlek (nechceme placičku) do prostředku každé kuličky. Tady ta epesní část, čokoládu můžete nasekat na menší kostičky a zatlačit je do vzniklých důlků na cookies.
Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 12 až 14 minut.
Nechte vychladnout na plechu a pak přesuňte na mřížku.
Zařadí se i u vás mezi nejrychlejší sladké recepty?
Napište mi do komentářů, jakou verzi jste si upekli a zdali jste i vy zařadili makové cookies mezi ty nejrychlejší sladké recepty a víkendové pečení.
Tak ať vám to doma voní a pečení jde od ruky.
BONUS: Zkuste dvě různé varianty cookies podle typu máku
Jemně, nebo s křupnutím? Vyberte si variantu, co vám bude víc po chuti i po duši.
1. Jemná varianta makových cookies (hebká, sjednocená)
Použijte 30 g čerstvě jemně mletého máku. Cookies budou sjednocené, hladké, chuť máku prostoupí celé těsto. Ideální, pokud chcete něco, co se rozplývá na jazyku.
2. Křupavé makové cookies (charakterní, texturovaná):
Použijte 30 g celého máku – ideálně ho lehce opražte nasucho na pánvi, jen pár minut, dokud nezavoní. Chuť bude zemitější, výraznější, s drobným křupnutím při každém soustu. Funguje výborně, když chcete makové cookies brát s sebou ven – pevnější textura jim prospívá.