Těsto na štrúdl s octem
Sep 16, 2025
Mám tu pro vás recept ze série domácí listové těsto – ideální ve chvíli, kdy není času nazbyt, ale chuť na poctivý závin je veliká. Stačí mouka, voda, kousek sádla a malý trik navíc: pár kapek octa.
Ocet (nebo citronová šťáva) jemně naruší lepek v mouce a těsto je díky tomu pružnější, lépe se rozvaluje a po upečení je krásně křehké. Nemusíte se bát složitého zapracování másla ani nekonečného skládání a provalování – postup je rychlý, jasný a zvládnutelný i začátečníky.
Tohle těsto je navíc univerzální: hodí se nejlépe na karamelový jablečný štrúdl i na slané záviny. Připravit si ho můžete dopředu, uložit do lednice a mít kdykoli po ruce.
Proč si těsto na štrúdl s octem připravit
✓ těsto je pružnější a vláčnější díky kapce octa nebo citronu
✓ jemnější a křehčí po upečení
✓ má univerzální využití – tedy na sladké i slané záviny
✓ těsto zvládnete připravit i bez zkušeností s listováním (skládáním a zavalováním másla)
✓ dá se připravit dopředu a uložit do lednice
Těsto na štrúdl s octem
Ingredience (na 1 větší závin)
– 280 g hladké mouky
– špetka soli
– 140 ml studené až vlažné vody
– ½ lžičky octa nebo pár kapek citronové šťávy
– 15 g sádla
– 70 g másla (rozpuštěného a vychladlého) na potírání těsta
Postup
1) Do mísy prosejte mouku a přidejte špetku soli. Vmíchejte vodu, ocet a sádlo. Vypracujte hladké těsto, zakryjte mísou a nechte 20 minut odpočívat.
2) Těsto rozválejte na větší obdélník. Potřete ho částí másla a přeložte na třetiny.
3) Válení, potírání a skládání zopakujte ještě dvakrát.
4) Nakonec těsto rozválejte na plát silný 2 až 3 mm. Takto je připravený na jablečný štrúdl nebo jinou náplň.
Kapka octa nebo citronu udělá těsto pružné a poddajné. Těsto se vám nebude trhat, pokud budete válet postupně a nenecháte ho vysychat. Připravit si ho můžete i předem, v lednici vydrží 2 dny.
Variace těsta a na co se nejlépe hodí
– Pro sladký výsledek přidejte do těsta lžičku cukru.
– Na slané záviny zkuste těsto ochutit bylinkami nebo špetkou pepře.
– Nejlépe se těsto hodí na domácí jablečný štrúdl s karamelem, který najdete zde.
Časté chyby a jak je opravit
– Těsto se trhá → přidejte trochu vody navíc, ať je vláčnější.
– Špatně se rozvaluje → ocet nebo citronovou šťávu určitě nevynechávejte.
– Bledý povrch po upečení → potřete závin vejcem.
Skladování
Nejlepší je těsto zpracovat do 48 hodin. Pokud chcete delší trvanlivost, zamrazte ho po prvním přeložení. Rozmrazujte pomalu v lednici a pak s ním pracujte jako s čerstvým.