Nugátové vánoční cukroví z lískových ořechů
Nov 10, 2025
Pokud máte chuť na vánoční cukroví z lískových ořechů, pak je tohle křehké linecké cukroví s jemným oříškovým krémem ve stylu gianduja patří mezi moderní vánoční klasiky, které si zamilujete hned po prvním soustu.
Věřte, že nic doma nenavodí atmosféru Vánoc tolik, jako vůně přažených lískových oříšků. Navíc v kombinaci másla a čokolády mi hodně připomíná nugátové pralinky a právě tenhle recept patří mezi oblíbené cukroví mojí dcery, kterou při pečení musím brzdit, aby cukroví zbylo i na ostatní. :-)
I v tomto receptu platí, že není těsto jako těsto a opravdu se vyplatí investovat do kvalitních ingrediencí. Tady je základem hlavně vybrat kvalitní mouku, která linecké těsto podrží a vytvoří správnou strukturu.

Těsto na linecké vánoční cukroví z lískových ořechů
Ingredience
– 250 g hladké mouky Farina per Dolci (Molini Pizzuti)
– 150 g másla
– 80 g moučkového cukru
– 2 žloutky
– 50 g mletých lískových ořechů
Postup
1. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočinout v lednici alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
2. Odpočaté těsto rozválejte na lehce pomoučené ploše. Pokud bylo v lednici přes noc, dejte ho odpočinout na linku na ca 30 minut. Když se těsto drolí, přidejte 1–2 lžičky studené vody a těsto zlehka propracujte (zpevníte tak tuk s moukou a zpevníte strukturu těsta).
3. Vykrojte kolečka nebo jiné tvary a pečte je na plechu vyloženém pečicí folií nebo pečicím papírem při 175 °C (horní a spodní ohřev) asi 8–10 minut, dokud jemně nezezlátnou viz obrázek níže.
4. Nechte vychladnout a slepujte oříškovým krémem.
Recept na nugátový oříškový krém
Ingredience
– 100 g másla z lískových ořechů (viz recept níže)
– 80 g mléčné čokolády (ideálně 50 % kakaa)
– 40 g másla
Postup
1. Na vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem.
2. Vmíchejte lískové máslo nebo ořechovou pastu a promíchejte dohladka.
3. Přelejte do sklenice nebo nechte vychladnout, dokud krém nezhoustne.
4. Poté krémem slepujte vychladlé cukroví.
Jak na domácí máslo z lískových ořechů
Ingredience
– 200 g lískových ořechů (nejlépe s tenkou slupkou, např. piemontské nebo moravské)
– špetka soli (volitelně)
– 1 lžička neutrálního oleje pro extra hladkost (volitelně)
Tip od Mari
![]()
Lískové máslo můžete použít i do jiných druhů vánočního cukroví, dortů nebo krémů.
Postup
1. Opražte lískové ořechy na pánvi (nebo rozložte ořechy na plech a pražte 10–12 minut při 170 °C) dokud nezačnou vonět.
2. Po opražení nebo upečení je zabalte do utěrky a promněte, aby se odstranila většina slupek.
3. Dejte do výkonného mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladké ořechové máslo – obvykle 5–7 minut.
4. Podle chuti přidejte špetku soli nebo kapku oleje.
5. Přelijte do čisté sklenice a uchovávejte v lednici.
