Nejlepší citronové cukroví s krémem
Nov 10, 2025
Kdo by nemiloval vůni citronu v kuchyni? Tohle citronové cukroví s krémem voní nádherně po citronové kůře, másle a díky nim pozvednete vánoční hody na úžasný zážitek. Je jemné, svěží, s lehkou kyselostí, která vyváží sladkost a jemnost máslového lineckého těsta. Tohle cukroví je skvělé pro ty, kdo milují i citronovou babetu, citronové kolečka nebo linecké cukroví na různé způsoby.
Základem receptu je Farina per Dolci, která z těsta vytvoří křehké těsto, které ideálně nasaje vláčnost krému, aniž by se rozpadlo. V ústech pak vytvoří rozdrobené těsto, které si zachová vláčnost a přitom protká všechny chutě – citronový krém do cukroví i jemné máslové linecké těsto.
Mouka je základem cukroví a pokud chcete výsledek, na kterém si skutečně pochutnáte, zaručuji vám, že se vyplatí nešetřit na kvalitní ingredienci.

Těsto na citronové cukroví s krémem
Ingredience
– 250 g hladké mouky (doporučuji Farina per Dolci 00)
– 150 g másla
– 80 g moučkového cukru
– 2 žloutky
– kůra a šťáva z 1 citronu
– špetka soli
Postup

1. Z ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte odpočívat v chladu alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
2. Pokud bylo těsto v lednici přes noc, nechte ho před válením odpočinout při pokojové teplotě asi 30 minut.
3. Rozválejte na plát silný zhruba půl centimetru, vykrojte tvary a pečte při 175 °C (horní a dolní ohřev) 8–10 minut.
4. Nechte vychladnout a až poté slepujte máslovým citronovým krémem viz níže.
Recept na máslový citronový krém do cukroví (lemon buttercream)
Ingredience
– 2 žloutky + 1 celé vejce
– 100 g cukru krupice
– 70 g másla (na základ)
– šťáva a kůra ze 2 bio citronů
– špetka soli
– 150 g měkkého másla (na zašlehání)
– 50 g moučkového cukru (na zašlehání)
Postup krok za krokem
1. Citronový základ: V malém rendlíku vyšlehejte vejce, žloutky a cukr. Přidejte citronovou šťávu, kůru a sůl. Zahřívejte na mírném plameni a míchejte do zhoustnutí (cca 6–8 minut). Poté vmíchejte 70 g másla a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs přelijte do misky, přikryjte fólií přímo na povrch a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
2. Máslový citronový krém: Vyšlehejte 150 g změklého másla do pěny, přidejte moučkový cukr a po lžících vpracujte vychladlý citronový základ. Šlehejte, dokud se směs nespojí do hladkého, nadýchaného krému.
Tip od Mari
![]()
Pro výraznější citronovou chuť přidejte ke konci šlehání lžičku citronové šťávy nebo trochu citronového extraktu. Pokud chcete jemnější, krémovější strukturu, nahraďte část másla bílou čokoládou.
Krém má jemnou, máslovou chuť s osvěžující citronovou linkou. Je hladký, lesklý, dobře se roztírá a ideální na slepování nebo zdobení.
Použití
Kromě přípravy citronového cukroví se tenhle výborný citronový krém hodí také jako náplň do dortů nebo mini dezertů nebo na zdobení cupcaků i perníčků.
