Přeskočit
Loading image:

Nový termín kurzu

Jak dlouho vydrží linecké cukroví

Jak dlouho vydrží linecké cukroví

Když napečeme první dávku, dřív nebo později se objeví ta stejná otázka: jak dlouho vydrží linecké cukroví. Ať už pečete podle klasického receptu nebo modernějších verzí s krémem či citrusovou náplní, zásadní je, jak a kde ho uchováte. Linecké nemá rádo teplo ani uzavřený vlhký prostor – nejlépe mu je v suchu a mírném chladu, kde se může v klidu rozležet a přitom zůstat křehké.

Na kvalitě těsta záleží

Trvanlivost lineckého cukroví začíná už u těsta. Pokud chcete, aby zůstalo křehké a rozplývalo se na jazyku i po několika týdnech, vyplatí se sáhnout po opravdu kvalitní mouce s jemnou strukturou a nízkým obsahem lepku – například po Farina per Dolci od Molini Pizzuti. Díky ní se těsto při pečení netrhá, krásně se rozvaluje a po upečení má ten správný „cukrárenský“ dotek.

Právě s touto moukou vznikají recepty, na které budete celý rok vzpomínat – od lineckého cukroví z pudinku, přes citronové cukroví s krémem až po ořechové cukroví s lískovými oříšky nebo kávové s mocca náplní. Všechna mají jedno společné – jemnost, která se nerozpadá, ale po několika dnech rozleží do dokonalosti.

Chlad je základ

Cukroví vyžaduje chlad – ideálně kolem 10 až 16 °C. Tak třeba spíž, půda, balkon nebo pokoj, kde se netopí, jsou ideálním místem. V lednici sice vydrží déle, ale snadno natáhne pachy okolního jídla. Pokud ho přesto chcete uchovávat v lednici, použijte plechové nebo skleněné krabice s víčkem a každému druhu dopřejte vlastní prostor.

Kdy slepovat a čím

Linecké cukroví si klidně upečte s předstihem, ale neslepujte ho všechno hned. Uchovejte jednotlivé kousky v suchu a mírném chladu. Marmeládou nebo krémem plňte až pár dní před Vánoci. Linecké cukroví totiž chutná nejlépe po 2–4 dnech od slepení – tehdy se spojí chutě těsta a náplně, cukroví zvláční, ale zůstane křehké.

Jak náplň ovlivňuje trvanlivost

Neplněné druhy – jako jsou pracny, rohlíčky nebo samotné napečené linecké kousky – vydrží 3 až 5 týdnů. Linecké cukroví slepované marmeládou vydrží zhruba 2 až 3 týdny, zatímco cukroví s máslovým či pistáciovým krémem je ideální sníst do 10 až 14 dnů. Krém prostě zkracuje životnost, ale dodává cukroví noblesu, kterou oceníte při slavnostním servírování.

Tip od Mari – obrázkový banner

Linecké cukroví si klidně upečte s předstihem, ale neslepujte ho všechno a hned. Uchovejte jednotlivé kousky v suchu a mírném chladu. Marmeládou nebo krémem plňte až pár dní před Vánoci. Linecké cukroví totiž chutná nejlépe po 2 až 4 dnech od slepení – tehdy se spojí chutě těsta a marmelády nebo krému, cukroví zvláční, ale pořád zůstane křehké.

Jak skladovat, aby vydrželo

Nikdy neukládejte cukroví do igelitu. Vlhne a ztrácí chuť. – Vždy ho nechte úplně vychladnout, než ho zavřete do krabice – i zbytek tepla vytvoří vlhkost. – Ukládejte jednotlivé druhy odděleně, aby se vůně nemíchaly (linecké a perníčky dohromady nejsou nejlepší nápad).

Co dělat, když linecké změkne

Pomůže krátké prohřátí v troubě: 3 minuty při 150 °C a vychladnutí na mřížce. Křehkost se často vrátí – platí ale pouze pro neplněné kousky. Ty slepované by se v troubě mohly rozpustit.

Jak dlouho vydrží v mrazáku

Neslepené linecké cukroví můžete klidně zamrazit. V mrazáku vydrží až 3 měsíce, pokud ho uložíte v uzavřené krabičce a proložíte pečicím papírem. Rozmrazujte pomalu a při pokojové teplotě, aby se těsto nerozmočilo.

Jak dlouho tedy vydrží

– Linecké bez náplně: 3–5 týdnů
– Linecké s marmeládou: 2–3 týdny
– Linecké s krémem: 10–14 dnů
– Linecké v mrazáku: až 3 měsíce

Používejte kvalitní suroviny, ať pečení stojí za to

Pokud chcete, aby vaše cukroví zůstalo křehké i po týdnech, pečte s moukou Farina per Dolci. Právě ta pomáhá vytvořit těsto, které se krásně válí, neláme a po rozležení má ideální strukturu. Inspiraci najdete i v dalších receptech z blogu Mari Peče – třeba citronové cukroví s krémem nebo ořechové linecké s gianduja krémem.

 

Přidej komentář

Další články ze Školy domácího pečení

Přečti si další tipy, jak vypéct co nejvíce z těsta a domácího kvásku. Zaručeně posuneš své pečení na další laťku.

Jak dlouho vydrží linecké cukroví

Jak dlouho vydrží linecké cukroví? Zjistěte, jak ho správně skladovat, kdy slepovat a jak prodloužit trvanlivost. A proč se vyplatí použít mouku Farina per Dolci pro dokonale křehké těsto.

Je špaldová mouka bezlepková? Fakta a mýty o špaldě

Dozvíte se, jestli špaldová mouka lepek obsahuje, jak se liší od moderní pšenice a pro koho je vhodná. Zjistíte, proč bývá lépe stravitelná a jakou bio špaldovou mouku doporučuji na pečení.

Z čeho je špaldová mouka a proč ji používat při pečení

Špaldová mouka je starobylý druh pšenice s jemně oříškovou chutí a vyšším obsahem živin. V článku se dozvíte, z čeho je špaldová mouka, čím se liší od pšeničné a proč ji stojí za to vyzkoušet při pečení chleba, koláčů nebo domácích těstovin.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.

Takhle krásně kyne těsto, když víš jak na to

Stáhni si e-book a uvidíš,
že už nikdy nebudeš pátrat po tom co dělat, když těsto nekyne.

Back to top