Ostružinový koláč s drobenkou – jednoduchý letní recept bez vajec
Aug 14, 2025
Pokud přemýšlíte, co z ostružin upéct, tenhle recept je sázka na jistotu. Ostružinový koláč s drobenkou je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.
Šťavnaté kyselkavé ovoce, jemné příjemně sladké těsto a křupavá drobenka z něj dělají nejlepší ovocný koláč s drobenkou, po kterém se na stole jen zapráší.
Proč zrovna ostružinový koláč s drobenkou?
Náš zahradní keř letos překonal všechny rekordy. Už více než deset let nám dává krásnou úrodu, ale takovou záplavu ostružin jsme ještě nezažili. Každý den sbírám 200–300 g a bylo jasné, že je čas upéct ostružinový koláč s drobenkou.
Tahle verze má všechno – jemnou vůni kvasu, vláčné těsto, šťavnatou vrstvu ovoce a křupavou drobenku navrchu. A protože jde o ostružinový koláč bez vajec, zvládnete ho i ve chvíli, kdy doma žádná vejce nemáte.
Peču ho ve formě o rozměrech 28 × 17 × 6 cm – ideální velikost na sladkou tečku po večeři, rychlou snídani nebo odpolední svačinku s kávou.
Recept na jednoduchý letní ostružinový koláč s drobenkou bez vajec
Ingredience
Těsto:
200 g pšeničné hladké mouky
100 g aktivního pšeničného kvasu (100 % hydratace)
100 g vody nebo plnotučného mléka
50 g třtinového cukru
40 g rozpuštěného másla
5 g prášku do pečiva
2 g soli
Náplň:
400 g čerstvých ostružin
40 až 60 g třtinového cukru
10 g kukuřičného škrobu
Drobenka:
60 g pšeničné polohrubé mouky
40 g třtinového cukru
40 g studeného másla
Postup
1) V míse smíchejte mouku, aktivní kvas, vodu nebo mléko a cukr. Přidejte rozpuštěné máslo, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud nevznikne měkké, lehce lepivé těsto. Nechte minimálně 30 minut odpočívat, aby se chutě propojily.
2) Formu vymažte máslem. Těsto roztlačte po dně a vytvořte i okraj.
3) Ostružiny promíchejte s cukrem a škrobem, rozprostřete na těsto.
4) Drobenku připravte rychlým promnutím mouky, cukru a studeného másla mezi prsty. Nasypte na koláč.
5) Pečte při 180 °C asi 40–45 minut, dokud drobenka nezezlátne.
6) Nechte chladnout alespoň 20 minut, poté krájejte.
Tipy pro dokonalý ovocný koláč s ostružinami
– Kvas nemusí být tak silný jako na chleba, ale měl by být aktivní.
– Ochutnejte ostružiny a podle sladkosti upravte množství cukru.
– Škrob nevynechávejte – pomůže zpevnit náplň při krájení.
– Drobenku připravujte rychle a z dobře vychlazeného másla, aby byla po upečení křupavá.
– Krájejte až po vychladnutí, aby řezy zůstaly úhledné.
Nemáte kvas?
Brzy budete moct vyzkoušejte rychlou verzi ostružinového koláče s drobenkou bez kvasu a bez vajec – ideální, když chcete péct hned a bez čekání na kynutí.
Dejte mi v komentářích vědět, jak se vám recept povedl.
– Vaše Mari