Jak se dělá drobenka na koláč – jednoduchý postup krok za krokem
Aug 21, 2025
Drobenka nebo žmolenka?
Křupavá drobenka, někde známá i jako žmolenka, je ta nejlepší tečka, která promění obyčejný koláč v lahůdku, po níž se jen zapráší. Ať už pečete ovocný koláč, kynuté koláče nebo bábovku, drobenka je vždy tím správným křupavým kontrastem k vláčnému těstu a šťavnatému ovoci.
Pokud se ptáte: „Jak se dělá drobenka na koláč?“ – odpověď je jednoduchá. Stačí tři suroviny, pár minut práce a výsledkem bude naprosto geniální sladká tečka.
Jednoduchý postup na drobenku krok za krokem
Ingredience na drobenku
60 g pšeničné polohrubé mouky
40 g třtinového cukru
40 g studeného másla
Postup
Rychle promněte mouku, cukr a studené máslo mezi prsty. Vznikne vám hmota, kterou už jen nasypete na koláč těstě před pečením a je hotovo. PS: mrkněte na tipy níže.
Máslo musí být opravdu studené – jedině tak bude mít drobenka krásně křupavou strukturu.
Místo třtinového cukru můžete použít krystal nebo vanilkový cukr pro jemnější chuť.
Do drobenky lze přidat i mleté ořechy nebo skořici, pokud chcete koláč ozvláštnit.
K čemu se drobenka hodí
– Ovocné koláče – švestky, jablka, meruňky, ostružiny
– Kynuté koláče – s tvarohem, mákem nebo povidly
– Bábovky a muffiny – drobenka dodá krásnou křupavost i jednoduchému těstu
Chcete si drobenku hned vyzkoušet? Podívejte se na můj recept na ostružinový koláč s drobenkou, který ji povýší na hlavní hvězdu nebo se mrkněte i na jiné sladké recepty.