Preskočiť
Jak se dělá drobenka na koláč – jednoduchý postup krok za krokem

Jak se dělá drobenka na koláč – jednoduchý postup krok za krokem

Drobenka nebo žmolenka?

Křupavá drobenka, někde známá i jako žmolenka, je ta nejlepší tečka, která promění obyčejný koláč v lahůdku, po níž se jen zapráší. Ať už pečete ovocný koláč, kynuté koláče nebo bábovku, drobenka je vždy tím správným křupavým kontrastem k vláčnému těstu a šťavnatému ovoci.

Pokud se ptáte: „Jak se dělá drobenka na koláč?“ – odpověď je jednoduchá. Stačí tři suroviny, pár minut práce a výsledkem bude naprosto geniální sladká tečka.

Jednoduchý postup na drobenku krok za krokem

Ingredience na drobenku

60 g pšeničné polohrubé mouky
40 g třtinového cukru
40 g studeného másla

Postup

Rychle promněte mouku, cukr a studené máslo mezi prsty. Vznikne vám hmota, kterou už jen nasypete na koláč těstě před pečením a je hotovo. PS: mrkněte na tipy níže.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Máslo musí být opravdu studené – jedině tak bude mít drobenka krásně křupavou strukturu.

Místo třtinového cukru můžete použít krystal nebo vanilkový cukr pro jemnější chuť.

Do drobenky lze přidat i mleté ořechy nebo skořici, pokud chcete koláč ozvláštnit.

 

K čemu se drobenka hodí

– Ovocné koláče – švestky, jablka, meruňky, ostružiny
– Kynuté koláče – s tvarohem, mákem nebo povidly
– Bábovky a muffiny – drobenka dodá krásnou křupavost i jednoduchému těstu

Chcete si drobenku hned vyzkoušet? Podívejte se na můj recept na ostružinový koláč s drobenkou, který ji povýší na hlavní hvězdu nebo se mrkněte i na jiné sladké recepty.

 

Pridaj komentár

Back to top