Preskočiť
Dokonale vláčný jablečný závin – jednoduchý recept, který se vždy povede

Dokonale vláčný jablečný závin – jednoduchý recept, který se vždy povede

Vláčný jablečný závin patří mezi nejoblíbenější podzimní recepty. Kdo by neznal tu nádhernou vůni jablečného štrúdlu, která se line kuchyní a známe ji už od dětství?

Vůně skořice, jablek a rozpuštěného másla dokáže vyvolat vzpomínky na babiččino pečení i nedělní odpoledne, kdy se štrúdl podával ještě vlažný, posypaný moučkovým cukrem. Vláčný jablečný závin je recept, který nás provází generacemi. Je jednoduchý a přesto mi připadá slavnostní. 

Ať už mu říkáte štrúdl, závin nebo roláda, vždycky voní skořicí, jablky a máslem. A proto vám přináším recept na vytuněný a dokonalý jablečný štrůdl z listového těsta, tipy jak si připravit domácí listové těsto na štrúdl, a také triky pro dokonalou zlatavou kůrku.

 

Proč si upéct tenhle dokonalý vláčný jablečný závin?

využijete přebytky jablek a provoníte celou kuchyni
recept je jednoduchý a zvládnou ho i začátečníci
stačí listové nebo domácí tažené těsto a pár základních ingrediencí
výsledek je vláčný, jemný a voňavý závin, který chutná hned po upečení, a i druhý den

Recept na vláčný jablečný závin s ořechy

Ingredience (na 1 štrúdl)

– 1 plát domácího taženého nebo listového těsta 
– 2 lžíce strouhanky
– 600 g jablek (nahrubo nastrouhaných a vymačkaných)
– 4 lžíce třtinového cukru
– 2 lžičky skořice
– 50 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
– máslo na potření

Postup 

1) Na rozválené těsto nasypte strouhanku, rozprostřete oloupaná a nastrouhaná jablka (zbavená šťávy) a posypte cukrem i skořicí.

2) Krajíčky těsta srolujte přes jablka, aby náplň nevytekla.

3) Pak závin srolujte, přeložte spojem dolů, potřete rozpuštěným máslem a posypte trochou ořechů.

4) Pečte při 180 °C (horní + dolní ohřev) asi 15 minut. Potřete znovu máslem a pečte dalších 30 minut.

5) Na poslední část pečení zvyšte teplotu na 200 °C. Na posledních 5 až 8 minut zapněte horkovzduch a pečte pro extra křupavou kůrku.

 

Jak potřít štrúdl: máslo nebo žloutek?

Máslo → jemná, matná kůrka s máslovou vůní.

Žloutek + kapka mléka → lesklá, pevnější a zlatavá kůrka.

Trik: zkombinujte obojí. Nejprve máslo pro jemnost, poté žloutek pro efekt.

 

Tip od Mari – obrázkový banner

Ještě teplý vláčný jablečný závin pocukrujte moučkovým cukrem a pak trpělivě vydržte pár minut, než se do toho budete moct pustit, ideálně se šlehačkou na kraji talíře.

Tip od Mari


Jak upéct dva menší nebo jeden velký závin?

Dva menší záviny: pečte při 190 °C asi 30–35 minut. Jsou rychleji propečené a rovnoměrně zezlátnou.

Jeden velký závin: pečte při 200 °C přibližně 40–50 minut. Kontrolujte barvu kůrky a případně v první polovině pečení potřete žloutkem.

Tip navíc

Když pečete dvě nohy, zkuste jednu sladší s ořechy a rumem a druhou experimentální – třeba s karamelem, vanilkou nebo čokoládou.

 

Zkuste variantu se slaným karamelem

Jestli máte rádi klasické recepty s netradičním nádechem, zkuste absolutně nejlepší štrůdl, který bude vonět až daleko k sousedům. Je s domácím karamelem s mořskou solí a garantuji vám, že lepší jablečný závin jste ještě nikdy neměli. Nikdy.

 

Domácí listové těsto na štrúdl

Doporučuji vyzkoušet i jednoduché domácí listové těsto na štrúdl. Díky překládání těsta s máslem získáte extra křehký a jemně listovaný výsledek. Závin pak bude nejen vláčný, ale i dokonale nadýchaný.

Pridaj komentár

Back to top