Nadýchané koblížky z trouby
Nov 29, 2025
Určitě víte, že koblížky nemusí být pouze smažené? Podělím se s vámi o recept na tyhle nadýchané koblížky z trouby, které ale hravě zvládnete i v horkovzdušné fritéze. Tyto pečené donuty jsou lehčí, lépe stravitelné, voňavé a přitom pořád krásně vláčné. Těsto z čerstvého droždí je sázka na jistotu, horkovzdušná fritéza zajistí zlatý povrch a vy budete mít radost, že jste nemuseli rozpalovat kastrůlek se spoustou oleje. Ani nebudete stát u plotny a otáčet koblížky v horkém oleji (nebo sádle nebo přepuštěném másle). Nebo se bát, že popálíte sebe nebo někoho jiného. Jsou zkrátka ideální, když máte chuť připravit si je o něco zdravěji.
Proč si nadýchané koblížky z trouby upéct
✓ lehčí a méně mastné než smažené koblihy
✓ vláčné, jemné a nadýchané díky čerstvému droždí
✓ rychlejší příprava – pečou se jen pár minut
✓ univerzální – můžete je obalit ve skořicovém cukru nebo polít čokoládou
✓ skvělé i z horkovzdušné fritézy
Recept na nadýchané koblížky z trouby
Ingredience (4 kusy)
20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru krupice
40 ml vlažného mléka
210 g hladké pšeničné mouky La Manitoba
50 g cukru
špetka soli
1 lžička vanilkového cukru
80 ml vlažného mléka
1 vejce
35 g rozpuštěného a vychladlého másla
Jestli máte kvas a je v kondici, můžete přidat do 50 g.
Postup
1. Droždí rozdrobte do misky, přidejte 1 lžičku cukru a 40 ml vlažného mléka. Nechte 10 až 15 minut vzejít kvásek.
2. Do větší mísy nasypte mouku, přidejte zbytek cukru, sůl, vanilkový cukr a promíchejte metlou. Přilijte kvásek, přidejte 80 ml mléka, vejce a máslo.
3. Vypracujte hladké, pružné těsto a nechte ho zakryté v míse kynout asi 60 minut nebo dokud nezdvojnásobí objem.

4. Těsto rozdělte na 4 stejné části. Z každé si připravte hladký bochánek (klonek) - případně vyválejte váleček a vytvořte si kroužek s dírou uprostřed. Tady jsem to podcenila a dokynulo mi do podoby koblihu. Takže vy si udělejte kroužek s pořádně velkou dírou.

5. Přendejte na pečicí papír a nechte 25 až 30 minut dokynout.
6. Koblihy lehce potřete máslem nebo olejem a vložte je po dvou kusech do košíku. Pečte 10 až 15 minut, dokud nezezlátnou ve vaší horkovzdušce (nebo troubě) rozpálené na 180 °C.
7. Ještě teplé potřete máslem a obalte ve skořicovém cukru. Nebo po vychladnutí ozdobte čokoládovou polevou či karamelem.

![]()
Aby byly koblížky opravdu nadýchané, dejte jim dostatek času na to správné kynutí. Pokud máte horkovzdušnou fritézu, donuty budou ještě rychleji a rovnoměrněji upečené, než v roubě. Zkuste si je pro změnu naplnit marmeládou nebo Nutellou – stačí je po upečení rozříznout a potřít.
Variace / Sezónní twisty
– Místo skořicového cukru je obalte v kokosu nebo drcených oříšcích.
– Připravte miniverzi – malé koblížky, které jsou ideální na oslavy.
– Na Velikonoce ozdobte barevnou polevou a posypem.
Časté chyby a jak je opravit
– Těsto nekyne → droždí nebylo čerstvé nebo mléko bylo moc horké.
– Donuty jsou hutné → těsto dostatečně nevypracovalo lepek, hněťte příště déle.
– Povrch je tvrdý → potřete donuty máslem hned po vyndání, změknou.
Servírování & skladování
Nejlepší jsou čerstvé, ještě teplé. O tom snad nikdo nepochybuje. Pokud je chcete uchovat, dejte je po dokonalém vychladnutí do uzavíratelné dózy – do druhého dne zůstanou vláčné. Můžete je i zamrazit a pak jen krátce ohřát v troubě.
Dobrou chuť ❤️
