Nejlepší jablečný štrúdl s karamelem a mořskou solí
Sep 16, 2025
Vůně jablek, karamel se táhne a křupavé mandle k tomu. Jablečný štrúdl s karamelem je přesně ten dezert, který zvládnete i ve všední den – rychle složený, přitom slavnostní. A ano, tohle je ten jablečný štrúdl s karamelem, na který se budou doma ptát znovu.
Proč si jablečný štrúdl s karamelem upéct
✓ sladko–slaný kontrast díky vločkové mořské soli
✓ šťavnatá jablka, křupavé mandle, voňavá skořice
✓ pracuje i s kupovaným listovým těstem (ale z domáckého je ještě lepší)
✓ jasno v teplotách i časech – recept se povede napoprvé
✓ ideální s domácím listovým těstem z octa, které se přes noc v lednici krásně spojí
Jablečný štrúdl s karamelem: recept
(1 štrúdl / 8 porcí)
Ingredience
- 1 plát domácího listového těsta viz recept (můžete použít i kupované, 275 až 300 g)
- 600 g jablek (oloupaná, bez jádřince, nakrájená na tenké plátky)
- 3 lžíce domácího slaného karamelu viz recept (nebo kupovaného)
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka vločkové mořské soli
- 60 g mandlových plátků (cca 2-3 lžíce dovnitř + zbytek navrch)
- 1 žloutek (na finální potření)
- 20 g másla, rozpuštěného (na potření těsta před prvním pečením)
- moučkový cukr na posypání po upečení
Postup
1) Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem.
2) Rozválejte plát hotového domácího listového těsta na lehce pomoučněné ploše do obdélníku.
3) Střed těsta posypte 2 až 3 lžícemi mandlových plátků, na ně rozprostřete jablečné plátky v rovnoměrné vrstvě, nechte 2 až 3 cm okraje volné.
4) Jablka pokapejte 3 lžícemi domácího karamelu, poprašte 2 lžičkami skořice a velmi lehce posolte vločkovou solí (stačí malá špetka – sůl má zvýraznit chuť, ne dominovat).
5) Okraje přehněte přes náplň a celé těsto zaviňte do pevného štrúdlu „švem“ dolů. Povrch potřete rozpuštěným máslem a posypte zbývajícími plátky mandlí.
6) Pečte 15 minut při 180 °C. Vyjměte, povrch potřete rozšlehaným žloutkem a vraťte do trouby na dalších 20 minut se zvýšenou teplotou na 200 °C. Štrúdl by měl být akorát zlatavý.
7) Přeneste na mřížku, posypte moučkovým cukrem a nechte minimálně 30 minut zchladnout. Před servírováním ještě namažte pořádnou dávkou karamelu. Jen si dopřejte.
Tip od Mari
Připravte si domácí slaný karamel těsně před přípravou náplně, ať je karamel hezky tekutý. Nebojte, zvládnete jej opravdu rychle. Dejte si jen pozor – horký karamel nikdy neochutnávejte ani neolizujte vařečku a už vůbec do něj nestrkejte prsty. Je opravdu velice horký.
Sezónní twisty
– Bez ořechů: mandle vynechte, přidejte 1 lžíci strouhanky pod jablka pro zachycení šťávy.
– Slanější akcent: na vršek po upečení pár vloček mořské soli, ale střídmě.
– Podzimní twist: hrst rozinek namočených v jablečné šťávě nebo v rumu.
Časté chyby a jak je opravit
– Vyteklý karamel → dejte jej méně a v tenkých proužcích, ne do „louží“. Pomůže i strouhanka pod jablka.
– Mokré dno → pečte první fázi na rozpáleném plechu, nepřeplňujte jablky a krájejte je na tenké plátky.
– Bledý povrch → druhá fáze se žloutkem je klíč; pokud málo zlátne, přidejte posledních 3 až 5 minut horkovzduch.
Servírování & skladování
Podávejte štrůdl s pořádnou dávkou karamelu a šlehačkou. Skvěle funguje i s vanilkovou zmrzlinou. Zbytky uchovávejte v krabici při pokojové teplotě 12 až 18 hodin, poté v lednici do 2 dnů. Před podáváním krátce prohřejte v troubě na 160 °C 5 až 7 minut.
Jak na domácí slaný karamel a listové těsto
Jednoduše a rychle. Recept na domácí slaný karamel naleznete zde a domácí listové těsto zase tady. Věřte, že to posune recept mezi vaše nejoblíbenější sladké dezerty.