Skip to content
Nejlepší jablečný štrúdl s karamelem a mořskou solí

Nejlepší jablečný štrúdl s karamelem a mořskou solí

Vůně jablek, karamel se táhne a křupavé mandle k tomu. Jablečný štrúdl s karamelem je přesně ten dezert, který zvládnete i ve všední den – rychle složený, přitom slavnostní. A ano, tohle je ten jablečný štrúdl s karamelem, na který se budou doma ptát znovu.

Proč si jablečný štrúdl s karamelem upéct

✓ sladko–slaný kontrast díky vločkové mořské soli
✓ šťavnatá jablka, křupavé mandle, voňavá skořice
✓ pracuje i s kupovaným listovým těstem (ale z domáckého je ještě lepší)
✓ jasno v teplotách i časech – recept se povede napoprvé
✓ ideální s domácím listovým těstem z octa, které se přes noc v lednici krásně spojí

Jablečný štrúdl s karamelem: recept

(1 štrúdl / 8 porcí)

Ingredience 


- 1 plát domácího listového těsta viz recept (můžete použít i kupované, 275 až 300 g)
- 600 g jablek (oloupaná, bez jádřince, nakrájená na tenké plátky)
- 3 lžíce domácího slaného karamelu viz recept (nebo kupovaného)
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka vločkové mořské soli
- 60 g mandlových plátků (cca 2-3 lžíce dovnitř + zbytek navrch)
- 1 žloutek (na finální potření)
- 20 g másla, rozpuštěného (na potření těsta před prvním pečením)
- moučkový cukr na posypání po upečení

Postup

1) Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem.

2) Rozválejte plát hotového domácího listového těsta na lehce pomoučněné ploše do obdélníku.

3) Střed těsta posypte 2 až 3 lžícemi mandlových plátků, na ně rozprostřete jablečné plátky v rovnoměrné vrstvě, nechte 2 až 3 cm okraje volné.

4) Jablka pokapejte 3 lžícemi domácího karamelu, poprašte 2 lžičkami skořice a velmi lehce posolte vločkovou solí (stačí malá špetka – sůl má zvýraznit chuť, ne dominovat).

5) Okraje přehněte přes náplň a celé těsto zaviňte do pevného štrúdlu „švem“ dolů. Povrch potřete rozpuštěným máslem a posypte zbývajícími plátky mandlí.

6) Pečte 15 minut při 180 °C. Vyjměte, povrch potřete rozšlehaným žloutkem a vraťte do trouby na dalších 20 minut se zvýšenou teplotou na 200 °C. Štrúdl by měl být akorát zlatavý.

7) Přeneste na mřížku, posypte moučkovým cukrem a nechte minimálně 30 minut zchladnout. Před servírováním ještě namažte pořádnou dávkou karamelu. Jen si dopřejte.

 

Tip od Mari

Tip od Mari – obrázkový banner

Připravte si domácí slaný karamel těsně před přípravou náplně, ať je karamel hezky tekutý. Nebojte, zvládnete jej opravdu rychle. Dejte si jen pozor – horký karamel nikdy neochutnávejte ani neolizujte vařečku a už vůbec do něj nestrkejte prsty. Je opravdu velice horký.


 

Sezónní twisty

Bez ořechů: mandle vynechte, přidejte 1 lžíci strouhanky pod jablka pro zachycení šťávy.
Slanější akcent: na vršek po upečení pár vloček mořské soli, ale střídmě.
Podzimní twist: hrst rozinek namočených v jablečné šťávě nebo v rumu.

 

Časté chyby a jak je opravit

Vyteklý karamel → dejte jej méně a v tenkých proužcích, ne do „louží“. Pomůže i strouhanka pod jablka.
Mokré dno → pečte první fázi na rozpáleném plechu, nepřeplňujte jablky a krájejte je na tenké plátky.
Bledý povrch → druhá fáze se žloutkem je klíč; pokud málo zlátne, přidejte posledních 3 až 5 minut horkovzduch.

 

Servírování & skladování

Podávejte štrůdl s pořádnou dávkou karamelu a šlehačkou. Skvěle funguje i s vanilkovou zmrzlinou. Zbytky uchovávejte v krabici při pokojové teplotě 12 až 18 hodin, poté v lednici do 2 dnů. Před podáváním krátce prohřejte v troubě na 160 °C 5 až 7 minut.

 

Jak na domácí slaný karamel a listové těsto

Jednoduše a rychle. Recept na domácí slaný karamel naleznete zde a domácí listové těsto zase tady. Věřte, že to posune recept mezi vaše nejoblíbenější sladké dezerty.

 

Leave a comment

Back to top