Přeskočit
Smažené Jogurtové koblížky z kvasu

Smažené Jogurtové koblížky z kvasu

Tyhle smažené jogurtové koblížky z kvasu jsou ideální, když potřebujete něco sladkého a smaženého

Jsou dny, kdy vločky a jogurt nestačí. Kdy by člověk snědl cokoliv, co je teplé, měkké, sladké a ideálně usmažené. Kdy se nechce moc přemýšlet, jen něco smíchat, počkat a dát do pánve. Přesně v takový den vznikly tyhle jogurtové koblížky s kváskem.

Ano, opravdu i do koblížků jsem nacpala kvas. Ale upřímně? Funguje to skvěle. Těsto je díky jogurtu vláčné, díky kvásku má jemnou chuť a lehkost. Trochu lepí, ale to se dá zvládnout lžícemi nebo mokrýma rukama. A hlavně – žádné vykrajování, žádné válení, žádné složitosti. Tohle je recept pro chvíle, kdy toho máte dost, ale stejně chcete něco domácího.

Proč si jogurtové koblíčky z kvasu připravit?

✓ Stačí pár běžných surovin
✓ Nic se nemusí tvarovat – naberete lžící a hotovo
✓ Zvládnou i ti, co s kváskem teprve začínají
✓ Zůstanou měkké i druhý den (pokud něco zbyde)
✓ A hlavně – protože je to tak trochu odměna po náročném dni

Recept na smažené jogurtové koblížky z kvasu

Ingredience na 8–10 kousků:

1 vejce
135 g jogurtu
kůra z jednoho citronu
pár kapek vanilkové esence
špetka soli
1 lžíce cukru
4 lžíce rumu
2 lžíce tuhého pšeničného kvasu (Lievito madre)
20 - 25 g celozrnné špaldové mouky
75 - 90 g pšeničné hladké mouky

Na smažení: olej nebo přepuštěné máslo
Na obalení: cukr krystal a mletá skořice 

Postup:

1) Všechno dejte do mísy, důkladně promíchejte a nechte asi 2 hodiny odpočívat na lince.
Těsto je hutnější a lepivé.

2) Po vykynutí nabírejte těsto velkou lžící, druhou lžící ho stáhněte rovnou do rozehřátého oleje. Osmažte dozlatova, nechte okapat na papírovém ubrousku a ještě teplé obalte v cukru se skořicí, který máte připravený v misce.

Jogurtové koblížky z kvasu, obalené v cukru a ještě horké z pánve. Kůrka jemně křupne, uvnitř vláčné těsto s malými bublinkami – přesně takové, jaké chceš, když máš den na smaženou útěchu. Vůně tě chytne za nos a pustí až u druhého kousku. Marmeláda čeká po boku – jen tak decentně, ale ví, že bez ní by to nebylo ono.

Tip od Mari:

Těsto se lepí, s tím je potřeba počítat. Pomůže trochu vody na ruce nebo dvě lžíce.

První koblížek většinou nevypadá nijak slavně, ale další už budou v pohodě.

Olej by neměl být příliš rozpálený – jinak se koblížky spálí zvenku, ale uvnitř zůstanou syrové. Ideální je koblížky smažit v menším kastrůlku,  alespoň ve 2cm vrstvě oleje. Spotřeba tak bude menší. Pokud olej po vychladnutí slijte přes papírový filtr na kávu do čisté lahve s víčkem, můžete olej použít i příště. 

Nesnažte se nic urychlit – dvě hodiny odpočinku těstu prospějí.

Baví vás pečení s kváskem?

Podobné rychlovky i pomalé recepty dáváme právě dohromady a vy si je můžete vyzkoušet na vlastní ruce. Pokud chcete doma trénovat pečení, mrkněte na další recepty – třeba na  banánový chlebíček s kváskem.

Ať vám to doma voní a kynutí jde od ruky.

Mari Peče

Přidej komentář

Back to top