Přeskočit
Rychlá pórková polévka s bramborami a slaninou navíc

Rychlá pórková polévka s bramborami a slaninou navíc

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Klasická pórková polévka s bramborami může být buďto nevýrazná nebo naopak - nezapomenutelná. Tahle pórková patří do druhé skupiny a pro mě osobně je to ta nejlepší pórková polévka s bramborami. Je krásně krémová, jemná, výživná, chuťově naprosto fantastická a bonus? Je zdravá. 

Tahle překvapivě rychlá pórková polévka s bramborami je u nás doma stálicí a to hlavně na podzim, kdy se chcete zahřát nějakou příjemně krémovou polévkou, ale po dni v práci se vám už nechce dlouho vyvářet. I ti, kdo pórek běžně nevyhledávají, si u nás polévku vždy přidávají.

V tomto receptu má pórková polévka s bramborem navíc slaninu na kostičky, kapka smetany a kdo má doma kvas, tomu poslouží jako luxusní zjemnění a zahuštění. Je to skvělý způsob, jak využít fermentovanou sílu i v polévce.

 

Rychlá pórková polévka s bramborami

30 minut, porce pro 4

Ingredience:

2 lžíce oleje
150 g anglické slaniny vcelku
1 velký pórek
2 lžičky soli
500 g brambor
1 lžíce domácího polévkového koření
1 litr vody
špetka mletého muškátového oříšku
250 ml smetany ke šlehání (33 %)
50 g zbytkového kvasu nebo rozkvasu ze žlutého hrachu

Na podávání:
1 kelímek zakysané smetany
nastrouhaný muškátový oříšek          

Postup:

1) Ve větším hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm slaninu dozlatova. 

2) Mezitím, co se v hrnci restuje slanina, očistěte a nakrájejte pórek na cca půl centimetru silná kolečka. Kolečka ze zelené části pórku si odložte na servírování. Taktéž oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky.

3) Zlatavou slaninu vyndejte z hrnce a dejte ji stranou, později ji použijete na finální servírování. Do výpeku po slanině přidejte pórek, osolte jednou lžičkou soli a restujte asi 5 minut. Pak přidejte brambory, zbylou sůl, sušené polévkové koření, mletý muškátový oříšek, promíchejte a pár minut společně restujte.

4) Zalijte zeleninu vodou, přiklopte a vařte přibližně 10 minut. Pokud máte, přidejte kvas (nebo rozkvas viz níže). Promíchejte a vařte dalších 10 minut dokud brambory nezměknou.

5) Vlijte smetanu a polévku důkladně rozmixujte dohladka. Ochuťte ještě solí, či pepřem podle vašich preferencí.

Hotovo! Podávejte s nakrájeným pórkem, křupavou slaninou, lžící zakysané smetany a nastrouhaným muškátovým oříškem.

 

Tip od Mari: pórková polévka s bramborami obohacená o kvas

V této polévce krásně zužitkujete zbytkový kvas, který vám zůstane po krmení, pokud kráčíte touto cestou a jako v životě si pamatujte, někdy je méně více. Tak k tomu přistupujte když zužitkováváte kvas a máte ho pouze jako doplněk.

Anebo si můžete připravit rozkvas ze žlutého hrachu, který dodá polévce jemně oříškovou chuť a výživovou hloubku.

Jak na něj? Důkladně smíchejte do hustší konzistence:

  • 1/4 malé lžičky vašeho kvasu (žitný nebo pšeničný)
  • 30 g mouky ze žlutého hrachu
  • 20 g vody

Pórková polévka se slaninou a jemným kvasem ze žlutého hrachu, kde každá lžíce přináší harmonii sladké zeleniny, křupavé slaniny a lehce nakyslé hloubky. Těsto chutí a vůní provoní vaši kuchyni jako pravá domácí pohoda od Mari Peče.

Nechte stát při pokojové teplotě zhruba 4 hodiny ve skleničce. Poté ho celý přidejte do polévky. Ale nejprve si přivoňte a pokochejte se bublinkami ve skleničce. 

Díky této malé vychytávce získáte nejen chuťově zajímavější vývar, ale i další způsob, jak využít kvas i mimo pečení.

Podle toho, jak barevný pórek máte, tak barevné budou i vaše polévky. Jsou totiž pórky, co mají buď více bílé části, než té zelené a naopak. A nebo jsou ty fifty fifty. Všechny barevné variace jsou super.

Recept si uložte a pochlubte se, jak chutnalo.

Mari Peče

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Přidej komentář

Podívejte se na další recepty

Jak si připravit jednoduchý kávový krém

Hledáte jak si připravit jednoduchý kávový krém do dortů nebo cukroví, který zvládnete připravit během pár minut? Ten...

Nadýchané koblížky z trouby

Nadýchané koblížky z trouby je recept na lehčí pečené donuty, které jsou vláčné, voňavé a připravené bez smažení v oleji.

Domácí nutella z lískových oříšků

Co je lepší než kupovaná nutella? Domácí nutella z lískových oříšků, která je lehkou verzí bez palmového oleje a dokonce – bez cukru.
Back to top