Preskočiť
Gazpacho – lehká studená polévka ze Španělska

Gazpacho – lehká studená polévka ze Španělska

Gazpacho (česky gaspačo) je ikonická studená polévka z Andalusie a patří mezi nejznámější španělské recepty.

Tahle studená polévka je ideálním obědem v letních vedrech, kdy si potřebujeme dát jen něco lehkého, ale taky opravdu dobrého. Recept jsem dala dohromady po návštěvě Španělska před pár lety, kde nás gazpacho s manželem upřímně učarovalo. Je plné zeleniny, velice zdravé a jako bonus? Extrémně rychlé na přípravu. 

Nejraději tuhle studenou polévku gazpacho připravujeme, když v létě dorazí neohlášená návštěva a vím, že mám všechny ingredience zaručeně vždycky doma. Gaspačo je zkrátka ideální letní recept – rychlý, osvěžující, plný čerstvé zeleniny a chutě, které vás okamžitě přenesou na sluncem zalité pobřeží Středozemního moře.

Recept na studenou polévku gazpacho

Porce: 4 osoby

Ingredience:

2 červené papriky
1 zelená paprika
4 rajčata
1 bílá cibule
1 česnek
1,5 dcl olivového oleje
5 plátků suchého zbylého kvasového chleba nebo bílého chleba (můžete nahradit také v troubě usušeným toastovým chlebem)
Vinný ocet (lze nahradit jablečným octem)
římsky kmín
sůl
hrst kostek ledu

Postup:

1) Zeleninu nakrájejte na větší kostky.

2) Vhoďte vše kromě ledu do mixéru a umixujte do hladka.

3) Nechte 10 min odležet, pak přidejte hrst kostek ledu a pořádně promixujte, aby se led roztříštil dohladka.

4) Hned servírujte a ještě pokapejte kvalitním panenským olivovým olejem.

Dejte vědět do komentářů, jak se vám gaspačo povedlo! :-)

2 komentárov

  • Zdravím Helčo a děkujeme za uznání od dětí – to potěší. :-) Za tým Mari Peče, Alenka

    Alenka
  • Dekuji za recept, polevka doma chutnala i detem-to je co rict.

    helca

Pridaj komentár

Back to top