Preskočiť
Gazpacho – lehká studená polévka ze Španělska

Gazpacho – lehká studená polévka ze Španělska

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Gazpacho (česky gaspačo) je ikonická studená polévka z Andalusie a patří mezi nejznámější španělské recepty.

Tahle studená polévka je ideálním obědem v letních vedrech, kdy si potřebujeme dát jen něco lehkého, ale taky opravdu dobrého. Recept jsem dala dohromady po návštěvě Španělska před pár lety, kde nás gazpacho s manželem upřímně učarovalo. Je plné zeleniny, velice zdravé a jako bonus? Extrémně rychlé na přípravu. 

Nejraději tuhle studenou polévku gazpacho připravujeme, když v létě dorazí neohlášená návštěva a vím, že mám všechny ingredience zaručeně vždycky doma. Gaspačo je zkrátka ideální letní recept – rychlý, osvěžující, plný čerstvé zeleniny a chutě, které vás okamžitě přenesou na sluncem zalité pobřeží Středozemního moře.

Recept na studenou polévku gazpacho

Porce: 4 osoby

Ingredience:

2 červené papriky
1 zelená paprika
4 rajčata
1 bílá cibule
1 česnek
1,5 dcl olivového oleje
5 plátků suchého zbylého kvasového chleba nebo bílého chleba (můžete nahradit také v troubě usušeným toastovým chlebem)
Vinný ocet (lze nahradit jablečným octem)
římsky kmín
sůl
hrst kostek ledu

Postup:

1) Zeleninu nakrájejte na větší kostky.

2) Vhoďte vše kromě ledu do mixéru a umixujte do hladka.

3) Nechte 10 min odležet, pak přidejte hrst kostek ledu a pořádně promixujte, aby se led roztříštil dohladka.

4) Hned servírujte a ještě pokapejte kvalitním panenským olivovým olejem.

Dejte vědět do komentářů, jak se vám gaspačo povedlo! :-)

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

2 komentárov

  • Zdravím Helčo a děkujeme za uznání od dětí – to potěší. :-) Za tým Mari Peče, Alenka

    Alenka
  • Dekuji za recept, polevka doma chutnala i detem-to je co rict.

    helca

Pridaj komentár

Podívejte se na další recepty

Jak si připravit jednoduchý kávový krém

Hledáte jak si připravit jednoduchý kávový krém do dortů nebo cukroví, který zvládnete připravit během pár minut? Ten...

Nadýchané koblížky z trouby

Nadýchané koblížky z trouby je recept na lehčí pečené donuty, které jsou vláčné, voňavé a připravené bez smažení v oleji.

Domácí nutella z lískových oříšků

Co je lepší než kupovaná nutella? Domácí nutella z lískových oříšků, která je lehkou verzí bez palmového oleje a dokonce – bez cukru.
Back to top