Preskočiť
Rychlá houbová omáčka – nejlepší recept

Rýchla hubová omáčka zo sušených húb zahustená kváskom

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

U nás doma je hubová omáčka malý sviatok. Zakaždým, keď v kuchyni zavonia zmes masla, čerstvých húb a výluhu z tých sušených, vraciame sa v čase. Niekedy na nedeľné obedy u babičky, inokedy na jesenné výpravy do lesa. A pretože milujem využívať zvyšky – napríklad aj tú lyžičku kvásku, čo zostala po kŕmení – vznikla táto verzia: krémová, hlboká, voňavá, bez mäsa, ale zato s plnou chuťou lesa.

Skvele si rozumie aj s domácimi nočkami alebo kúskom mäsa, ale top kombinácia? Jednoznačne so škubánkami opečenými na masti a bez mäsa. Tam už nie je potrebné nič viac - len lyžice a pekne si vychutnať. Táto kombinácia je samostatný chod, čo stojí za to.

Recept na hubovú omáčku so smotanou

Ingrediencie:

50 g sušených húb (hríby, líšky, prípadne zmes)
250 g čerstvých húb (hríby, babky, masáky – skrátka skvelý hubový mix podľa sezóny)
80 g cibule
2 lyžice sadla
500 ml vody (alebo hubového vývaru)
250 ml smotany na šľahanie (minimálne 33 %)
35 g čo je asi vrchovatá lyžica aktívneho kvasu (možno aj odloženého)
4 guličky nového korenia
2 bobkové listy
1 lyžička celej rasce
1 lyžica octu
soľ, čerstvo mleté ​​korenie, domáce polievkové korenie (možno nahradiť masoxom)
prípadne tymian na ozdobenie


Postup:
Do misky dajte sušené huby a zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte ich 20 až 30 minút zmäknúť. Potom ich preceďte a výluh si dajte bokom.
Cibuľu nakrájajte nadrobno av hrnci orestujte na masti dosklovata. Pridajte soľ, rascu a korenie a pridajte čerstvé huby nakrájané na plátky a restujte 5 až 10 minút, kým nezmäknú a nezačnú zlátnuť.
Pridajte sušené huby a krátko spoločne opečte.
Prilejte výluh zo sušených húb a zvyšných 250 ml vody. Osoľte, okoreňte a prípadne pridajte bylinky. B obkový list a nové korenie dávam do čajového vajíčka, ktoré používam iba na varenie omáčok a polievok a vhoďte v tejto fáze do omáčky. Nechajte 10 minút mierne prebublávať.

Na zahustenie zmixujte kvas v troche vody, vlejte do omáčky, zamiešajte a nechajte prebublávať ďalších 10 až 15 minút.
Nakoniec prilejte smotanu, krátko povarte a dochuťte octom.

Ak sa vám zdá omáčka v tejto fáze málo hustá, môžete pridať lyžicu múky rozmiešanej v smotane.

Podávajte so škubánkami upečenými na masti, žemľovou knedľou alebo čerstvým chlebom.

Na čo si dať pozor

Sušené huby si zaslúžia čas - výluh z nich je základ chuti, tak ho prosím nevylievajte.
Pokiaľ použijete kvások, omáčka získa príjemnú kyselkavosť a zároveň sa prirodzene zahustí – len pozor, aby nebol starý alebo príliš prekyslený, mohol by prebiť chuť húb.
Čerstvé huby restujte naozaj do zlatista – inak omáčka nebude mať hĺbku.
Bobkový list a nové korenie vytiahnite pred pridaním smotany, aby omáčka zostala jemná.
Smotanu pridávajte až nakoniec a nevarte ju dlho, aby sa nezrazila.

A škubánky? Tie nevarte veľmi dopredu – najchrumkavejšie sú hneď po upečení na masti. Recept bude čoskoro.

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Pridaj komentár

Podívejte se na další recepty

Jak si připravit jednoduchý kávový krém

Hledáte jak si připravit jednoduchý kávový krém do dortů nebo cukroví, který zvládnete připravit během pár minut? Ten...

Nadýchané koblížky z trouby

Nadýchané koblížky z trouby je recept na lehčí pečené donuty, které jsou vláčné, voňavé a připravené bez smažení v oleji.

Domácí nutella z lískových oříšků

Co je lepší než kupovaná nutella? Domácí nutella z lískových oříšků, která je lehkou verzí bez palmového oleje a dokonce – bez cukru.
Back to top