Preskočiť
Loading image:

Nový termín kurzu

Domácí nutella z lískových oříšků

Domácí nutella z lískových oříšků

Co je lepší než kupovaná nutella? Domácí nutella z lískových oříšků, která je lehkou verzí bez palmového oleje a dokonce – bez cukru. Stačí tři suroviny: lískové oříšky, špetka soli a kapka oleje neutrální chuti.

Výsledkem je krém, který chutná po skutečných oříšcích. A co víc, tenhle ořechový krém se dá použít i jako náplň do lineckého cukroví, rohlíčků nebo plněných sušenek.

Základ je v oříšcích

Použijte celé lískové oříšky se slupkou, rozprostřete je na plech a dejte na 10 až 12 minut do trouby vyhřáté na 170 °C. Po vytažení je zabalte do utěrky a promněte – slupky samy odpadnou. Pokud nějaké zůstanou, nevadí. Právě teď se rozvine oříšková vůně a chuť, která vás překvapí.

Domácí Nutella z lískových oříšků – recept 

Ingredience

– 200 g lískových ořechů (ideálně piemontské – Nocciola Piemonte – my použily naše domácí)
– špetka soli
– 1 lžička oleje neutrální chuti (řepkový nebo hroznový – také volitelná)

Postup krok za krokem

1. Rozprostřete ořechy na plech a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Pražte 10 až 12 minut, dokud nezačnou intenzivně vonět a slupky se mírně nezbarví. Tento krok je klíčový – pražením se rozvine chuť a uvolní přírodní olej.

2. Přesypte oříšky do čisté utěrky a třením mezi dlaněmi odstraňte většinu slupek. Nemusíte odstranit všechny, ale čím méně slupek, tím jemnější výsledek.

 

3. Vložte vychladlé ořechy do výkonného mixéru nebo food procesoru. Nejprve vznikne drobenka, následně pasta a po 5 až 7 minutách intenzivního mixování vznikne hladké máslo. Přidejte sůl nebo olej dle chuti.

4. Hotovou domácí nutellu přendejte do čisté sklenice, opatřete víčkem a skladujte v lednici. Vydrží vám 3 až 4 týdny. Před použitím ji promíchejte – olej se přirozeně odděluje.

 

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

1. Když chcete opravdu hladký výsledek, mixujte dlouho. 2. Pokud se vám zdá krém příliš hutný, přidejte lžičku oleje – krásně ho zjemní a získáte tím lesk. 3. Kdo miluje sladké krémy, přidá si ještě jemně mletý třtinový cukr ke konci mixování a to od 25 do 40 g cukru. 4. Pro čokoládovou variantu můžete přidat 2 lžíce kvalitního kakaa (např. holandského typu) a vše důkladně promixovat.

 

Jak uchovat domácí Nutellu

Hotovou domácí nutellu přendejte do čisté, suché sklenice s víkem, nedávejte jí ale do horké sklenice.

Skladujte při pokojové teplotě do 2 týdnů. Nebo v lednici, kde vydrží až 4 týdny a pokud ji chcete mít vláčnou, nechte ji před použitím pár minut stát při pokojové teplotě.

Jak ji použít

Domácí nutella se hodí není jen na chleba. Ale také jako ořechový krém do cukroví, do makronek, mezi sušenky nebo do cukroví (vyzkoušeno za vás a je to skvělá kombinace) Nugátové vánoční cukroví z lískových oříšků. Můžete ji i lehce naředit teplým mlékem a použít jako polevu na bábovku či lívance.

Proč si vyrobit domácí Nutellu

✓ je chuťově bohatší a přirozenější než kupovaná
✓ jednoduchý postup, který zvládnete i bez zkušeností
✓ skvělá do krémů, těst, náplní nebo jen tak na lžičku
✓ můžete si podle sebe upravit jemnost, sladkost i konzistenci

 

Pridaj komentár

Back to top