Přeskočit
Extrémně vláčný banánový chlebíček s kvasem na nedělní pečení

Extrémně vláčný banánový chlebíček s kvasem na nedělní pečení

Dlouho jsem zkoušela najít recept na ten nejlepší banánový chlebíček, až jsem dospěla do bodu, že jsem si vytvořila svůj vlastní. Tenhle recept na vláčný banánový chlebíček neboli banana bread je něco, co u nás doma milujeme. Je to vždycky sázka na jistotu, která nadchne i manžela. A to je co říct.

Je to ideální recept, když nevíte, co upéct z banánů. Chlebíček jsem pekla už nespočetněkrát a pokaždé jsem překvapená, jak moc dobrý a vláčný je. Zařadila bych ho mezi bábovky od babičky s takovým moderním twistem. Voní nádherně po pečených banánech a tu je vylepšený o kousky rozteklé čokolády.

Detail banánového chlebíčku z kvasu s křupavou kůrkou a rozteklou čokoládou – voňavá radost z trouby u Mari Peče

Proč tenhle vláčný banánový chlebíček miluju?

✓ Ideální, když nevíte, co upéct z banánů
Zužitkujete zralé banány, které už nikdo nechce (a přitom jsou v tomhle receptu úplně klíčové)
✓ Využijete zbytek kvasu – i ten, co už se nehodí na kvasový chleba, zato na banánový chlebíček ano
✓ Jedna mísa, jedna forma a jeden parádní chlebíček, je to navíc opravdu jednoduchý recept
✓ Skvělý na snídani, svačinu i jako pečená banánová odměna k večernímu čaji

Recept na banánový chlebíček s kvasem

Ingredience:

3 zralé banány
1 vejce
70 g roztopeného másla
1 lžičku vanilkové esence
35 g pšeničného řídkého kvasu
200 g hladké pšeničné mouky
špetka soli
75 g cukru
1 lžička sody bikarbony (jedlé sody)
70 g hořké čokolády
70 g oříšků – kešu nebo mandle nebo lískáče

Postup:

1) Zapneme si troubu na 175 stupňů. Připravíme si menší formu na biskupský chlebíček a vysteleme pečícím papírem.

2) Smícháme rozmačkané banány, vejce, máslo a esenci. Pak přidáme kvas a nakonec mouku se sodou, solí a cukrem. Jako třešničku na dortu přimícháme nadrobno nasekanou čokoládu a ořechy. Vše spojíme do kompaktní hmoty, dáme do formy a do trouby. Pečeme 55 minut. Hotovo, banánový chlebíček značka dokonalost je na světě!

Pozor jen na dvě věci, ať to vyjde do posledního drobečku:

  1. Banány opravdu nešetřete – musí být hodně zralé, klidně už s hnědými tečkami nebo úplně měkké. To je základ vláčnosti i sladkosti.

  2. Chlebíček nepřepečte – každá trouba peče trochu jinak. Po 50 minutách radši píchněte špejlí. Pokud vyjde suchá (ne od čokolády, ale od těsta), je hotovo.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Chlebíček je nejlepší den po upečení –⁠ chutě se krásně propojí. Kvas naopak zajistí super vláčnost.

Detail banánového chlebíčku z kvasu s křupavou kůrkou a rozteklou čokoládou na řezu – voňavá radost z trouby u Mari Peče


Hledáš i jiné recepty s kvasem, než jen vláčný banánový chlebíček?

Mrkni na blog, kde najdeš nejen chleby, ale i sladké kousky, do kterých se zamiluješ. A pokud nevíš jak na kvas – stáhni si zdarma e-book „Krm kvas jako profík. Jo a už jsem zmínila, že je zdarma?

Hero obrázek s motivem e-booku Krm kvas jako profík – e-book o krmení kvasu a domácím pečení od vyučené pekařky.


Chceš si tenhle recept na extrémně vláčný banánový chlebíček uložit na později? Připni si ho na Pinterest nebo ho sdílej s kamarádkou, co má v kuchyni taky pár banánů na hraně.

Ať ti to doma voní a kynutí jde od ruky 🍌💛

Přidej komentář

Back to top