Jablečná marmeláda se skořicí – 2 jednoduché recepty
Sep 09, 2025
Jablečná marmeláda se skořicí patří mezi ty recepty, které doma provoní celou kuchyni a přitom jsou snadné na přípravu. Kyselejší jablka, trocha cukru a voňavá skořice – to je kombinace, která nikdy nezklame. Připravili jsme pro vás hned dvě varianty: klasickou jablečnou marmeládu se skořicí a jemně pikantní verzi se zázvorem.
Marmeláda najde využití nejen na chleba, ale také palačinky nebo dokonce – náplň do koláčů a buchet. Takže si připravte pořádné místo ve spíži, ať máte dostatek zásob.
Proč jablečná marmeláda se skořicí?
– využijete přebytky jablek ze zahrady
– skořice dodá hřejivou, sladce kořeněnou chuť
– bez želírovacího cukru a chemie
– vydrží celou zimu a je skvělá nejen na pečivo, ale i do dezertů nebo k sýrům
Recept: jablečná marmeláda se skořicí (klasická varianta)
Ingredience (cca 3 skleničky po 200 ml)
1 kg jablek (ideálně kyselejších, protože obsahují méně šťávy)
450 g třtinového cukru (podle sladkosti jablek)
šťáva z 1 citronu
1 lžička mleté skořice
1 celá skořice (na provaření)
100 ml vody
Postup
1) Příprava jablek: jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky.
2) Vaření: v hrnci podlijte vodou a citronovou šťávou, přidejte celou skořici a duste pod pokličkou cca 15 minut do změknutí.
3) Mixování: vyjměte celou skořici a jablka rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
4) Doslazení a zahuštění: vmíchejte cukr a mletou skořici. Vařte bez pokličky dalších 20–30 minut, dokud marmeláda nezhoustne (zkouška na talířku).
5) Plnění: horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, uzavřete a otočte dnem vzhůru nebo sterilizujte 10 minut při 85 °C.
Tip od Mari
Pokud chcete jemnější chuť, část jablek nahraďte hruškami a hrst nasekaných vlašských ořechů zase marmeládě dodá zajímavou strukturu. Skvěle chutná na máslovém toastu, palačinkách nebo jako náplň do štrúdlu.
Recept: jablečná marmeláda se zázvorem a skořicí
Ingredience
1 kg jablek
400 g třtinového cukru
1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
1 lžička mleté skořice
Postup
1) Jablka poduste s trochou vody a citronovou šťávou 10–15 minut do změknutí.
2) Rozmixujte na pyré.
3) Přidejte cukr, skořici a čerstvě nastrouhaný zázvor. Vařte 20–25 minut, dokud marmeláda nezhoustne.
Proč zázvor až teď? Pokud ho dáte na začátku, chuť se zjemní. Pokud až ke konci, zůstane ostřejší a pikantní.
Mari radí
Jemná zázvorová varianta: přidejte zázvor už při vaření jablek.
Pikantní zázvorová varianta: přidejte zázvor až 5 minut před dovařením.
Na co si dát pozor
Po kroku dušení je v pořádku, že jablka vypadají jako kaše → právě od téhle konzistence se odvíjí finální hustota marmelády
Pokud se marmeláda zdá řídká, nechte ji déle odpařovat a testujte na talířku
Sterilizace zaručí delší trvanlivost, ale u menších domácích dávek stačí otočení sklenic
Jak jablečnou marmeládu se skořicí využít?
– na čerstvý domácí chléb nebo máslový toast
– do štrúdlu nebo lineckého cukroví jako náplň
– k jogurtu nebo kaši na snídani
– k sýrům (např. kozí sýr nebo hermelín) jako netradiční kontrast
– do receptu na křehký jablečný koláč