Křehké svatomartinské rohlíčky
Nov 07, 2025
Křehké svatomartinské rohlíčky, co zmizí dřív, než přijede svatý Martin na koni. Jsou z máslového těsta, plněné ořechy a obalené v moučkovém cukru a jsou přesně ten typ cukroví, který se hodí nejen na svátek svatého Martina, ale i na Vánoce. Zapomeňte na složitosti – tenhle recept zvládnete levou zadní. Nejlepší jsou 2. až 3. den, kdy se chutě krásně propojí, ale upřímně… málokdo vydrží tak dlouho čekat.
Proč si upéct tyhle křehké svatomartinské rohlíčky?
✓ připomenete si tradici svatého Martina
✓ těsto je krásně máslové, křehké a přitom vláčné
✓ zvládnete je i bez robotu – stačí miska a trocha trpělivosti
✓ ořechová náplň s rumem dodá rohlíčkům jemnou chuť
✓ chutnají skvěle hned po upečení a druhý a další dny ještě víc
Recept na křehké svatomartinské rohlíčky
Těsto má v sobě přesně to, co má mít: máslo pro plnou chuť, zakysanou smetanu pro jemnost a špetku soli, která vytáhne všechny chutě. Po upečení jsou rohlíčky křehké, lehounce vrstvené a díky ořechové náplni a rumu i nádherně voňavé.
Ingredience na těsto
- 250 g hladké mouky Farina per Dolci (Molini Pizzuti)
- 200 g studeného másla, nakrájeného na kostky
- 100 g zakysané smetany
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení
Ingredience na náplň
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 40 g moučkového cukru
- 2 lžičky rumu
- 1 lžičku mléka
Postup
1) Mouku prosejte, přidejte sůl, studené máslo a zakysanou smetanu. Rychle zpracujte těsto a nechte zabalené ve folii odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici.
2) Pro intenzivnější chuť můžete nejprve ořechy zlehka opražit na suché pánvi, nechat je vychladnout a teprve poté namlít. Poté si z ořechů, cukru, rumu a mléka připravte náplň.
3) Rozehřejte troubu na 180 °C.
4) Těsto vyndejte z lednice, rozdělte na dva stejné kusy a oba rozválejte na asi 3 až 5 mm vysokou placku. Každou pak nakrájejte na 8 stejných dílků. Na širší konec dejte část náplně a smotejte od širšího konce k úzkému do tvaru rohlíčku. Rohlíčky pak naskládejte na plech, na kterém je buď pečicí papír nebo silikonová folie.

5) Vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 15 až 18 minut dozlatova.
6) Rohlíčky nechte vychladnout na mřížce a vlažné je obalujte v moučkovém cukru.
Rohlíčky, které vám provoní celou kuchyň
Křehké svatomartinské rohlíčky jsou ideální volbou, když chcete klasické máslové cukroví s jemně rumovým nádechem a křupavými ořechy. Těsto je po upečení obzvláště vláčné a křehké.
Rohlíčky skladujte v uzavřené dóze, kde vám vydrží 5 až 7 dní. Ovšem nejchutnější jsou až 2. nebo 3. den. Pokud je ovšem do té doby někdo nenajde...
Tip od Mari
![]()
Pokud chcete těsto opravdu křehké, nechte ho odležet klidně přes noc. Studené máslo a čas jsou největší spojenci. Pokud bylo těsto v lednici přes noc nebo déle, je nutné mu před rozválením dopřát alespoň půl hodinky na lince.
Časté otázky a záchrana
Jak poznám, že jsou rohlíčky hotové?
Sledujte barvu – měly by být jemně zlatavé, ne tmavé. Přesušené rohlíčky ztrácí křehkost. Lepší je vyndat je o minutu dřív a nechat dojít na plechu.
Proč se mi těsto trhá při válení?
Zřejmě bylo těsto málo odleželé nebo je příliš tenké. Příště zkuste delší odpočinek v lednici nebo silnější rozválení – ideálně na 3 až 5 mm.
Co dělat, když náplň vytéká?
Dejte jí příště méně a rohlíčky zabalte pevněji – od širší strany ke špičce. Pomáhá také nechat rohlíčky pár minut zatuhnout v chladu před pečením.
Jak je nejlépe skladovat?
Až po úplném vychladnutí a daří se jim v plechové nebo skleněné dóze na suchém místě. Nejlepší jsou 2. až 3. den, kdy jsou krásně vláčné.
Tip od Mari
![]()
Pokud pečete větší dávku, obalte cukrem jen část –
zbytek můžete obalit těsně před podáváním, aby zůstaly rohlíčky čerstvé a voňavé.
