Jak udělat pistáciový krém s bílou čokoládou
Nov 10, 2025
Domácí pistáciový krém má hladkou, pralinkovou strukturu a jemnou oříškovou chuť s krémovým nádechem bílé čokolády. Je ideální na cukroví, jako základ na dortové krémy, tartaletky, ale taky do kávy. S dcerou si ho občas dáváme po lžičkách jen tak na chuť. Je tak trochu návykový. :-)
Na rozdíl od kupovaných variant má plnou, přirozeně oříškovou chuť bez umělých přísad a přidaného cukru. Díky kombinaci pistáciové pasty, másla a bílé čokolády vznikne krém, který připomíná luxusní pralinku inspirovanou dubajskou čokoládou. – dokonale se hodí k lineckému nebo ořechovému cukroví. Navíc je to přesně takový ten krásný dárek, který můžete přinést na návštěvů a věřte, že jím opravdu uděláte radost.
Jak udělat pistáciový krém
Ingredience
– 200 g nesolených neloupaných pistácií
– 100 g bílé čokolády
– 40 g másla
– špetka soli
– 1 lžička neutrálního oleje (řepkový nebo hroznový)
Postup
1. Pražení pistácií: Pistácie pražte na pánvi, nebo rozložte na plech a pražte 10–12 minut při 160 °C, dokud nezačnou vonět a lehce se zbarví.
2. Loupání: Po upečení je zabalte do utěrky a promněte mezi dlaněmi, aby se odstranila většina slupek.
3. Mixování do pasty: Pistácie dejte do výkonného mixéru a mixujte. Nejprve vznikne drobenka, poté hustá hmota, a po 6–8 minutách hladká, lesklá pistáciová pasta. Pokud chcete jemnější konzistenci, přidejte lžičku oleje. Přidejte špetku soli a promíchejte.
4. Spojení s čokoládou a máslem: Bílou čokoládu a máslo rozpusťte ve vodní lázni. Jakmile je směs hladká, přidejte 2 lžíce (cca 50 g) připravené pistáciové pasty a dobře promíchejte dohladka.
5. Chlazení: Krém přelejte do sklenice a nechte vychladnout.
![]()
Pro nadýchanější konzistenci vyšlehejte vychlazený krém s 1–2 lžícemi mascarpone.
