Přeskočit
Jak nahradit polohrubou mouku

Jak nahradit polohrubou mouku

Možná to znáte. Rozhodnete se péct, otevřete spíž a zjistíte, že polohrubá mouka doma chybí. Co teď? Naštěstí existují snadné náhrady, díky kterým zvládnete recept bez ztráty chuti i kvality.

Polohrubá mouka se v českém pečení používá nejčastěji na kynuté koláče, bábovky nebo litá těsta. Má zrnitost mezi hladkou a hrubou, takže výsledek je nadýchaný, ale ne drolivý. Pokud tuhle mouku doma nemáte, pomůže vám jednoduchá kuchyňská alchymie.

 

Čím nahradit polohrubou mouku?

Směs hladké a hrubé mouky
Nejčastější a nejjednodušší řešení. Smíchejte díl hladké a díl hrubé mouky. Výsledek bude velmi podobný polohrubé.

Pouze hladká mouka
Pokud nemáte hrubou, použijte jen hladkou. Těsto bude jemnější, ale chuťově rozdíl téměř nepoznáte. Hodí se hlavně na koláče a bábovky.

Pouze hrubá mouka
Funguje spíše u knedlíků nebo buchet. Těsto bude trochu hutnější, ale stále dobré.

Speciální mouky na pečení
Italská semola nebo celozrnná varianta dodají těstu nový rozměr. Nejde o přesnou náhradu, ale výsledek může být překvapivě chutný.

 

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Pokud recept vyžaduje polohrubou mouku, držte se raději kombinace hladké + hrubé. –– U koláčů a bábovek volte spíše více hladké, u kynutého těsta více hrubé. –– Experimentujte – pečení není jen chemie, ale i prostor pro kreativitu.

 

 

👉 Chcete zkusit pečení s jinými moukami? Mrkněte na naši kolekci prémiových italských mouk, které povýší každý recept na nový level.

Křupavý pecen kváskového chleba a velký pytel mouky se stoupajícím oblakem prachu z mouky – vizuál kolekce Mouky, po kterých se zapráší od Mari Peče

Přidej komentář

Další články ze Školy domácího pečení

Přečti si další tipy, jak vypéct co nejvíce z těsta a domácího kvásku. Zaručeně posuneš své pečení na další laťku.

Jak nahradit polohrubou mouku

Jak nahradit polohrubou mouku? Stačí smíchat hladkou a hrubou, nebo použít jen jednu z nich. Praktické tipy pro pečení, které zachrání každý recept.

Jak se dělá drobenka na koláč – jednoduchý postup krok za krokem

Jak se dělá drobenka na koláč? Jednoduchý recept na žmolenku z mouky, másla a cukru, která dodá koláči křupavou korunku a neodolatelnou chuť.

Mouka – jak vybrat tu správnou mouku pro vaše pečení

Zorientujte se v tom, jaká mouka je nejzdravější, která mouka je nejlepší na pečení nebo jakou mouku vybrat na kynuté těsto, pizzu či domácí chleba. Přehledný článek, který vám usnadní výběr i míchání mouk při pečení.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.

Takhle krásně kyne těsto, když víš jak na to

Stáhni si e-book zdarma a uvidíš,
že už nikdy nebudeš pátrat po tom co dělat, když těsto nekyne.

Back to top