Přeskočit
Mouka – jak vybrat tu nejlepší mouku pro vaše pečení

Mouka – jak vybrat tu nejlepší mouku pro vaše pečení

Výběr mouky je možná nejčastěji podceňovaná část pečení. Přitom právě mouka rozhoduje o tom, jestli bude těsto nadýchané jako obláček, nebo hutné a těžké. Ať už pečete domácí chléb z kvasu, jemné croissanty nebo italskou pizzu, správná mouka je základ úspěchu.

Proto jsem pro vás připravila přehled ideálních kombinací mouk, které používají i profesionální pekaři. Stačí se inspirovat a výsledek u vás doma bude stát za to.

Čtyři druhy mouky – hladká, celozrnná, chlebová a semolina. Jaká mouka je nejzdravější a která je nejlepší na pečení chleba, pizzy a kynutého těsta?

🍞 Jaká mouka na rustikální chléb z kvasu

50 % L’Integrale + 30 % Il Pane + 20 % La Manitoba
– Integrale pro plnou chuť a vlákninu, Il Pane pro stabilitu a chuťovou hloubku, Manitoba pro nadýchanou střídku.

Výsledek: rustikální chléb s pevnou kůrkou a voňavou střídou.
💡 Pokud milujete kvasový chléb, Il Pane je skvělá mouka na každý den.

L'Integrale je kvalitní celozrnná výběrová mouka pro zdravější pečení z Itálie.

🍞 Nadýchaný toastový chleba jako mráček

70 % Classica + 20 % La Manitoba + 10 % Farina per Dolci
– Classica pro měkkost, Manitoba pro stabilitu a Dolci pro jemnou chuť.

Výsledek: ultra lehký toast s jemnou střídou.

Základ každé kuchyně je výběrová univerzální hladká mouka Classica od Le 5 Stagioni z Itálie.

🍕 Pizza Napoletana

80 % Pizza Napoletana + 20 % La Manitoba
– Speciální mouka na neapolskou pizzu pro chuť a autenticitu, Manitoba pro extra pružnost při dlouhé fermentaci.

Výsledek: autentické těsto na neapolskou pizzu s nadýchaným okrajem.
💡 Pizza Napoletana je must-have pro každého, kdo to s pizzou myslí vážně.

Italská mouka na pizzu Le 5 Stagioni Pizza Napoletana Rossa 1 kg balení typ “00“ jemně mletá pšenice

🥧 Crostata (italský koláč)

60 % Farina per Dolci + 30 % Classica + 10 % Farina di Farro
– Dolci je ideální na cukrářské pečení, Classica přidá strukturu a špalda oříškovou chuť.

Výsledek: křehký, jemný koláč s rustikálním nádechem.

Pečení si zaslouží nejlepší mouku na pečení přímo od Italských mistrů mlynářů. Mouka ideální nejen na dortové korpusy, ale také piškoty i koláče.

🥖 Ciabatta

60 % La Manitoba + 20 % Classica + 20 % Semola Rimacinata
– Manitoba zvládne dlouhé kynutí a vysokou hydrataci, Classica dodá jemnost, Semola barvu a křupavost.

Výsledek: lehká ciabatta s velkými oky a zlatavou kůrkou.

Kvalitní italská hladká mouka z Itálie La Manitobe od Agugiaro & Figna na náročné pečení i kynutí.

🫓 Focaccia

70 % La Manitoba + 20 % Semola Rimacinata + 10 % L’Integrale
– Manitoba pro nadýchanost a vysokou hydrataci, Semola pro zlatavou barvu a chuť, trochu Integrale pro rustikální tón.

Výsledek: vysoká, nadýchaná focaccia se zlatavou kůrkou a bohatou chutí.
💡 Ideální základ je Semola Rimacinata, která dodá focaccii autentickou barvu a chuť.

Semolinová mouka Le 5 Stagioni z tvrdozrnné pšenice s rustikálním chlebem – mouka, po které se zapráší raz dva u Mari Peče

🥞 Lívance

50 % Farina di Farro + 30 % Classica + 20 % Farina per Dolci
– Špalda přidá oříškovou chuť, Classica zajistí vláčnost a Dolci sladkou jemnost.

Výsledek: nadýchané lívance s lehce rustikálním tónem.
💡 Farina di Farro – bio špaldová mouka, která dodá vašemu pečení unikátní chuť.

Zdravá varianta pečení s Molini Pizzuti Farro Biologica bio 1 kg pytel. To je organická špaldová mouka z Itálie.

🥐 Croissanty

60 % La Manitoba + 30 % Classica + 10 % Farina per Dolci
– Manitoba udrží strukturu a vrstvy másla, Classica dodá jemnost a Farina per Dolci zjemní chuť těsta.

Výsledek: vláčné, nadýchané croissanty s jemnou střídkou.
💡 Zkuste La Manitoba, která zvládá dlouhé kynutí a bohatá těsta.

Kvalitní italská hladká mouka z Itálie La Manitobe od Agugiaro & Figna na náročné pečení i kynutí.

🎂 Panettone

70 % La Manitoba + 20 % Classica + 10 % Farina per Dolci
– Manitoba unese máslo a cukr, Classica zajistí jemnost, Dolci vyladí sladkou chuť.

Výsledek: nadýchaný a aromatický panettone, který vydrží vláčný.
💡 Farina per Dolci se hodí i na koláče a crostaty – univerzální cukrářská mouka.

 

Proč se vyplatí míchat mouky?

Každá mouka má jiné vlastnosti – některá dodá sílu, jiná chuť, další barvu. Kombinováním mouk získáte těsto přesně na míru tomu, co pečete. Profesionálové to dělají běžně a vy teď můžete taky. Doporučuji Vám dát tomu šanci a alespoň jednou zkusit mouky nakombinovat. Určitě zaznamenáte velký rozdíl a objevíte nové kouzlo pečení.

Všechny doporučené mouky najdete přímo v našem e-shopu v kategorii Mouky, po kterých se zapráší.

Přidej komentář

Další články ze Školy domácího pečení

Přečti si další tipy, jak vypéct co nejvíce z těsta a domácího kvásku. Zaručeně posuneš své pečení na další laťku.

Super last minute odlet do týdne: Athény & kurz pečení chleba – Kvas & Kaliméra

Super last minute odlet do týdne do Athén: spojte poznávací zájezd s kurzem pečení chleba Kvas & Kaliméra. Poslední volná místa k rezervaci.

Je špaldová mouka bezlepková? Fakta a mýty o špaldě

Dozvíte se, jestli špaldová mouka lepek obsahuje, jak se liší od moderní pšenice a pro koho je vhodná. Zjistíte, proč bývá lépe stravitelná a jakou bio špaldovou mouku doporučuji na pečení.

Z čeho je špaldová mouka a proč ji používat při pečení

Špaldová mouka je starobylý druh pšenice s jemně oříškovou chutí a vyšším obsahem živin. V článku se dozvíte, z čeho je špaldová mouka, čím se liší od pšeničné a proč ji stojí za to vyzkoušet při pečení chleba, koláčů nebo domácích těstovin.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.

Takhle krásně kyne těsto, když víš jak na to

Stáhni si e-book zdarma a uvidíš,
že už nikdy nebudeš pátrat po tom co dělat, když těsto nekyne.

Back to top