Přeskočit
Je špaldová mouka bezlepková? Fakta a mýty o špaldě

Je špaldová mouka bezlepková? Fakta a mýty o špaldě

Špalda si získala pověst zdravější alternativy pšenice. Často se o ní říká, že je lehčeji stravitelná, a proto bývá mylně považována za bezlepkovou. Jak je to ale doopravdy? Pokud hledáte jasnou odpověď na otázku „je špaldová mouka bezlepková?“, tady ji najdete.

 

Špaldová pšenice

Obsahuje špalda lepek?

Ano – špalda je druh pšenice, a proto lepek obsahuje. Pravdou je, že její lepek je mírně odlišný a někteří lidé jej snášejí lépe než lepek z moderních odrůd pšenice. Pro osoby s celiakií ale špaldová mouka rozhodně vhodná není.

 

 

Proč je špaldová mouka vhodná, i když není bezlepková

– má vyšší podíl bílkovin a minerálů,
– obsahuje vlákninu, která podporuje trávení,
– její lepek bývá považován za lehčeji stravitelný.

Pokud netrpíte celiakií, ale chcete pečivo s vyšší nutriční hodnotou, špalda je skvělou volbou.

Pro koho je špaldová mouka vhodná a pro koho ne

Vhodná pro všechny, kteří hledají pestřejší jídelníček a zdravější variantu pečení.
Nevhodná pro celiaky a osoby s přísnou bezlepkovou dietou.

Tip na kvalitní bio špaldovou mouku

Chcete začít se špaldovým pečením? Doporučujeme Bio organickou špaldovou mouku Molini Pizzuti, která má jemnou chuť a vysokou kvalitu – ideální na chleba, koláče i těstoviny.

Z čeho je špaldová mouka?

Pokud vás zajímá původ špaldy a to, jak se z ní mouka vyrábí, přečtěte si i náš článek z čeho je špaldová mouka. ↓


Z čeho je špaldová mouka

Přidej komentář

Další články ze Školy domácího pečení

Přečti si další tipy, jak vypéct co nejvíce z těsta a domácího kvásku. Zaručeně posuneš své pečení na další laťku.

Je špaldová mouka bezlepková? Fakta a mýty o špaldě

Dozvíte se, jestli špaldová mouka lepek obsahuje, jak se liší od moderní pšenice a pro koho je vhodná. Zjistíte, proč bývá lépe stravitelná a jakou bio špaldovou mouku doporučuji na pečení.

Z čeho je špaldová mouka a proč ji používat při pečení

Špaldová mouka je starobylý druh pšenice s jemně oříškovou chutí a vyšším obsahem živin. V článku se dozvíte, z čeho je špaldová mouka, čím se liší od pšeničné a proč ji stojí za to vyzkoušet při pečení chleba, koláčů nebo domácích těstovin.

Jak nahradit polohrubou mouku

Jak nahradit polohrubou mouku? Stačí smíchat hladkou a hrubou, nebo použít jen jednu z nich. Praktické tipy pro pečení, které zachrání každý recept.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.

Takhle krásně kyne těsto, když víš jak na to

Stáhni si e-book zdarma a uvidíš,
že už nikdy nebudeš pátrat po tom co dělat, když těsto nekyne.

Back to top