Preskočiť
Nejlepší bramborové placky mojí babičky

Nejlepší bramborové placky mojí babičky

Pokud hledáte recept na nejlepší bramborové placky, které jsou křupavé, poctivé a přitom rychlé, jste na správném místě. U nás doma patřily tyhle klasické bramborové placky mezi stálice – babička je podávala nejčastěji k houbové omáčce, ale často jsme je jedli i samotné, ještě horké přímo z pánve.

Moje babička jim říkala také pečené škubánky a připravovala je bez vážení, jen s citem a zkušeností. Já jsem pro vás suroviny přesně odměřila, aby se tenhle recept podařil každému. A přidala jsem i volitelný malý tip – trocha kvásku, která těsto zjemní a přidá mu jemně chlebovou chuť.

Kdo má navíc rád rychlé recepty z vařených brambor, tomu doporučuji si recept uložit.

Recept na křupavé bramborové placky ideální k houbové omáčce od mojí babičky.

Recept na babiččiny křupavé bramborové placky

Porce: 7–8 placek

Ingredience:

450 g vařených brambor
60 až 100 g hladké pšeničné mouky podle toho zdali přidáváte kvas:
   → 60 g pokud přidáváte kvas nebo:
   → 100 g pokud kvas nemáte

70 g kvásku (volitelné – přidejte, pokud máte odložený nebo zbytkový)
1 vejce
4 g soli
sádlo na pečení

Jak udělat bramborové placky krok za krokem:

1) Vařte brambory ve slupce přibližně 20 minut a nechte je vychladnout. 

2) Vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nebo prolisujte najemno do větší mísy.

3) Přidejte mouku, kvas (pokud ho máte), vejce i sůl. Vypracujte v kompaktní, měkké těsto na placky.
– Nebojte se, těsto je trochu lepivé. Pomůže, když si ruce potřete sádlem nebo vodou. Jen pozor – voda v pánvi může prskat.

4) Z těsta tvarujte placky vysoké přibližně 1,5 centimetru.

5) Na pánvi rozpalte sádlo na středním plameni a bramborové placky na něm pozvolna pečte z obou stran dozlatova.

 

Tipy od Mari

Sádlo je základ: právě ono dá plackám tu správnou chuť i křupavost. Pokud použijete olej, budou dobré, ale méně tradiční.

Kvas: není nutný, ale doporučuji ho vyzkoušet – těsto bude jemnější a vláčnější.

Varianty: přidejte do těsta bylinky, česnek nebo škvarky a vykouzlíte úplně jinou verzi.

Rychlý trik: pokud vám zbyly vařené brambory z oběda, proměníte je během chvilky v tenhle jednoduchý a chutný recept.

 

S čím podávat bramborové placky?

Babiččiny bramborové placky jsou skvělé samotné, ale nejvíc je milujeme jako přílohu. Tradičně je podáváme k rychlé houbové omáčce – kombinace, která provoní celou kuchyni a potěší každého strávníka. 🍰 A pro sladkou tečku doporučuji ostružinový koláč s drobenkou.

Tradiční houbová omáčka podle babičky, obohacená o kvásek, podávaná se škubánky na keramickém talíři – recept Mari Peče

Pridaj komentár

Back to top