Preskočiť
Nejlepší jablečný štrúdl s karamelem a mořskou solí

Nejlepší jablečný štrúdl s karamelem a mořskou solí

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Vůně jablek, karamel se táhne a křupavé mandle k tomu. Jablečný štrúdl s karamelem je přesně ten dezert, který zvládnete i ve všední den – rychle složený, přitom slavnostní. A ano, tohle je ten jablečný štrúdl s karamelem, na který se budou doma ptát znovu.

Proč si jablečný štrúdl s karamelem upéct

✓ sladko–slaný kontrast díky vločkové mořské soli
✓ šťavnatá jablka, křupavé mandle, voňavá skořice
✓ pracuje i s kupovaným listovým těstem (ale z domáckého je ještě lepší)
✓ jasno v teplotách i časech – recept se povede napoprvé
✓ ideální s domácím listovým těstem z octa, které se přes noc v lednici krásně spojí

Jablečný štrúdl s karamelem: recept

(1 štrúdl / 8 porcí)

Ingredience 


- 1 plát domácího listového těsta viz recept (můžete použít i kupované, 275 až 300 g)
- 600 g jablek (oloupaná, bez jádřince, nakrájená na tenké plátky)
- 3 lžíce domácího slaného karamelu viz recept (nebo kupovaného)
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka vločkové mořské soli
- 60 g mandlových plátků (cca 2-3 lžíce dovnitř + zbytek navrch)
- 1 žloutek (na finální potření)
- 20 g másla, rozpuštěného (na potření těsta před prvním pečením)
- moučkový cukr na posypání po upečení

Postup

1) Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem.

2) Rozválejte plát hotového domácího listového těsta na lehce pomoučněné ploše do obdélníku.

3) Střed těsta posypte 2 až 3 lžícemi mandlových plátků, na ně rozprostřete jablečné plátky v rovnoměrné vrstvě, nechte 2 až 3 cm okraje volné.

4) Jablka pokapejte 3 lžícemi domácího karamelu, poprašte 2 lžičkami skořice a velmi lehce posolte vločkovou solí (stačí malá špetka – sůl má zvýraznit chuť, ne dominovat).

5) Okraje přehněte přes náplň a celé těsto zaviňte do pevného štrúdlu „švem“ dolů. Povrch potřete rozpuštěným máslem a posypte zbývajícími plátky mandlí.

6) Pečte 15 minut při 180 °C. Vyjměte, povrch potřete rozšlehaným žloutkem a vraťte do trouby na dalších 20 minut se zvýšenou teplotou na 200 °C. Štrúdl by měl být akorát zlatavý.

7) Přeneste na mřížku, posypte moučkovým cukrem a nechte minimálně 30 minut zchladnout. Před servírováním ještě namažte pořádnou dávkou karamelu. Jen si dopřejte.

 

Tip od Mari

Tip od Mari – obrázkový banner

Připravte si domácí slaný karamel těsně před přípravou náplně, ať je karamel hezky tekutý. Nebojte, zvládnete jej opravdu rychle. Dejte si jen pozor – horký karamel nikdy neochutnávejte ani neolizujte vařečku a už vůbec do něj nestrkejte prsty. Je opravdu velice horký.


 

Sezónní twisty

Bez ořechů: mandle vynechte, přidejte 1 lžíci strouhanky pod jablka pro zachycení šťávy.
Slanější akcent: na vršek po upečení pár vloček mořské soli, ale střídmě.
Podzimní twist: hrst rozinek namočených v jablečné šťávě nebo v rumu.

 

Časté chyby a jak je opravit

Vyteklý karamel → dejte jej méně a v tenkých proužcích, ne do „louží“. Pomůže i strouhanka pod jablka.
Mokré dno → pečte první fázi na rozpáleném plechu, nepřeplňujte jablky a krájejte je na tenké plátky.
Bledý povrch → druhá fáze se žloutkem je klíč; pokud málo zlátne, přidejte posledních 3 až 5 minut horkovzduch.

 

Servírování & skladování

Podávejte štrůdl s pořádnou dávkou karamelu a šlehačkou. Skvěle funguje i s vanilkovou zmrzlinou. Zbytky uchovávejte v krabici při pokojové teplotě 12 až 18 hodin, poté v lednici do 2 dnů. Před podáváním krátce prohřejte v troubě na 160 °C 5 až 7 minut.

 

Jak na domácí slaný karamel a listové těsto

Jednoduše a rychle. Recept na domácí slaný karamel naleznete zde a domácí listové těsto zase tady. Věřte, že to posune recept mezi vaše nejoblíbenější sladké dezerty.

 

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Pridaj komentár

Podívejte se na další recepty

Jak si připravit jednoduchý kávový krém

Hledáte jak si připravit jednoduchý kávový krém do dortů nebo cukroví, který zvládnete připravit během pár minut? Ten...

Nadýchané koblížky z trouby

Nadýchané koblížky z trouby je recept na lehčí pečené donuty, které jsou vláčné, voňavé a připravené bez smažení v oleji.

Domácí nutella z lískových oříšků

Co je lepší než kupovaná nutella? Domácí nutella z lískových oříšků, která je lehkou verzí bez palmového oleje a dokonce – bez cukru.
Back to top