Přeskočit
Ostružinový koláč s drobenkou – jednoduchý letní recept bez vajec

Ostružinový koláč s drobenkou – jednoduchý letní recept bez vajec

Pokud přemýšlíte, co z ostružin upéct, tenhle recept je sázka na jistotu. Ostružinový koláč s drobenkou je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.
Šťavnaté kyselkavé ovoce, jemné příjemně sladké těsto a křupavá drobenka z něj dělají nejlepší ovocný koláč s drobenkou, po kterém se na stole jen zapráší. Recept na koláč jsem připravila rovnou ve 2 verzích. První pro ty, kteří rádi pečou s kvasem a také recept bez kvasu pro ty, kteří jej doma nemají.


Proč zrovna ostružinový koláč s drobenkou?

Náš zahradní keř letos překonal všechny rekordy. Už více než deset let nám dává krásnou úrodu, ale takovou záplavu ostružin jsme ještě nezažili. Každý den sbírám 200–300 g a bylo jasné, že je čas upéct ostružinový koláč s drobenkou.

Tahle verze má všechno – jemnou vůni kvasu, vláčné těsto, šťavnatou vrstvu ovoce a křupavou drobenku navrchu. A protože jde o ostružinový koláč bez vajec, zvládnete ho i ve chvíli, kdy doma žádná vejce nemáte.

Peču ho ve formě o rozměrech 28 × 17 × 6 cm – ideální velikost na sladkou tečku po večeři, rychlou snídani nebo odpolední svačinku s kávou.

Co s ostružinami? Připravte si rychlý ovocný koláč s drobenkou.

Recept na jednoduchý letní ostružinový koláč s drobenkou bez vajec s kvasem

Ingredience

Těsto:

200 g pšeničné hladké mouky
100 g aktivního pšeničného kvasu (100 % hydratace)
100 g vody nebo plnotučného mléka
50 g třtinového cukru
40 g rozpuštěného másla
5 g prášku do pečiva
2 g soli

Náplň:

400 g čerstvých ostružin
40 až 60 g třtinového cukru
10 g kukuřičného škrobu

Drobenka:

60 g pšeničné polohrubé mouky (nebo celozrnné pro oříškovou rustikální chuť)
40 g třtinového cukru
40 g studeného másla

Postup

1) V míse smíchejte mouku, aktivní kvas, vodu nebo mléko a cukr. Přidejte rozpuštěné máslo, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud nevznikne měkké, lehce lepivé těsto. Nechte minimálně 30 minut odpočívat, aby se chutě propojily.

2) Formu vymažte máslem. Těsto roztlačte po dně a vytvořte i okraj.

3) Ostružiny promíchejte s cukrem a škrobem, rozprostřete na těsto.

4) Drobenku připravte rychlým promnutím mouky, cukru a studeného másla mezi prsty. Nasypte na koláč.

5) Pečte při 180 °C asi 40–45 minut, dokud drobenka nezezlátne.

6) Nechte chladnout alespoň 20 minut, poté krájejte.

Nejlepší ostružinový koláč je servírovaný na prkénku s čerstvými ostružinami.

Recept na jednoduchý letní ostružinový koláč s drobenkou bez kvasu

Ingredience

Těsto:

220 g pšeničné hladké mouky (nejlépe extra jemná mouka na vláčné máslové pečivo nebo Molini Pizzuti Farina Dolci “00”)
100 g mléka (nebo vody)
50 g třtinového cukru
40 g rozpuštěného másla
5 g prášku do pečiva
2 g soli

Náplň:

400 g čerstvých ostružin
40 až 60 g třtinového cukru
10 g kukuřičného škrobu

Drobenka:

60 g pšeničné polohrubé mouky (nebo celozrnné pro oříškovou rustikální chuť)
40 g třtinového cukru
40 g studeného másla

 

Tip od Mari

Tip od Mari – obrázkový banner

Místo polohrubé mouky v drobence můžete použít i celozrnnou. Drobenka bude mít lehce oříškový tón.

 

Postup

1) Těsto: smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte mléko a rozpuštěné máslo. Vymíchejte měkké, lehce lepivé těsto. Nechte 15 minut odpočinout.

2) Formu vymažte máslem. Těsto roztlačte po dně a vytvořte i menší okraj.

3) Náplň: ostružiny promíchejte s cukrem a škrobem, rovnoměrně rozprostřete na těsto.

4) Připravte drobenku: mouku, cukr a studené máslo rychle promněte prsty a nasypte na koláč.

5) Pečte při 180 °C asi 40–45 minut, dokud drobenka nezezlátne.

6) Nechte chladnout alespoň 20 minut, aby se náplň zpevnila. Poté krájejte.

 

Tipy pro dokonalý ovocný koláč s ostružinami

– Pokud pracujete s kvasem, nemusí být tak silný jako na chleba, ale měl by být aktivní.
– Ochutnejte ostružiny a podle sladkosti upravte množství cukru.
Škrob nevynechávejte – pomůže zpevnit náplň při krájení.
Drobenku připravujte rychle a z dobře vychlazeného másla, aby byla po upečení křupavá a vyzkoušejte i celozrnnou mouku, která přidá oříškový podtón. 
– Krájejte až po vychladnutí, aby řezy zůstaly úhledné.
– Pracujte s kvalitní moukou. Každá mouka obsahuje jiné složení a některé vážou vodu, tuk i cukr lépe, čímž vytvoří mnohem chutnější a vláčnější těsto.

Dejte mi v komentářích vědět, jak se vám recept povedl.


– Vaše Mari

Přidej komentář

Back to top