Přeskočit
Ostružinový koláč s drobenkou – jednoduchý letní recept bez vajec

Ostružinový koláč s drobenkou – jednoduchý letní recept bez vajec

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Pokud přemýšlíte, co z ostružin upéct, tenhle recept je sázka na jistotu. Ostružinový koláč s drobenkou je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.
Šťavnaté kyselkavé ovoce, jemné příjemně sladké těsto a křupavá drobenka z něj dělají nejlepší ovocný koláč s drobenkou, po kterém se na stole jen zapráší. Recept na koláč jsem připravila rovnou ve 2 verzích. První pro ty, kteří rádi pečou s kvasem a také recept bez kvasu pro ty, kteří jej doma nemají.


Proč zrovna ostružinový koláč s drobenkou?

Náš zahradní keř letos překonal všechny rekordy. Už více než deset let nám dává krásnou úrodu, ale takovou záplavu ostružin jsme ještě nezažili. Každý den sbírám 200–300 g a bylo jasné, že je čas upéct ostružinový koláč s drobenkou.

Tahle verze má všechno – jemnou vůni kvasu, vláčné těsto, šťavnatou vrstvu ovoce a křupavou drobenku navrchu. A protože jde o ostružinový koláč bez vajec, zvládnete ho i ve chvíli, kdy doma žádná vejce nemáte.

Peču ho na plechu o rozměrech 28 × 17 × 6 cm – ideální velikost na sladkou tečku po večeři, rychlou snídani nebo odpolední svačinku s kávou.

Co s ostružinami? Připravte si rychlý ovocný koláč s drobenkou.

Recept na jednoduchý letní ostružinový koláč s drobenkou bez vajec s kvasem

Porce: 10-12

Ingredience

Těsto

– 200 g pšeničné hladké mouky
– 100 g aktivního pšeničného kvasu (100 % hydratace)
– 100 g vody nebo plnotučného mléka
– 50 g třtinového cukru
– 40 g rozpuštěného másla
– 5 g prášku do pečiva
– 2 g soli

Náplň

– 400 g čerstvých ostružin
– 40 až 60 g třtinového cukru
– 10 g kukuřičného škrobu

Drobenka

60 g pšeničné polohrubé mouky (nebo celozrnné pro oříškovou rustikální chuť)
– 40 g třtinového cukru
– 40 g studeného másla

Postup

1) V míse smíchejte mouku, aktivní kvas, vodu nebo mléko a cukr. Přidejte rozpuštěné máslo, prášek do pečiva a sůl. Míchejte, dokud nevznikne měkké, lehce lepivé těsto. Nechte minimálně 30 minut odpočívat, aby se chutě propojily.

2) Plech nebo formu vymažte máslem. Těsto roztlačte po dně a vytvořte i okraj.

3) Ostružiny promíchejte s cukrem a škrobem, rozprostřete na těsto.

4) Drobenku připravte rychlým promnutím mouky, cukru a studeného másla mezi prsty. Nasypte na koláč.

5) Pečte při 180 °C asi 40–45 minut, dokud drobenka nezezlátne.

6) Nechte chladnout alespoň 20 minut, poté krájejte.

Nejlepší ostružinový koláč je servírovaný na prkénku s čerstvými ostružinami.

Recept na jednoduchý letní ostružinový koláč s drobenkou bez kvasu

Ingredience

Těsto

– 220 g pšeničné hladké mouky (nejlépe extra jemná mouka na vláčné máslové pečivo nebo Molini Pizzuti Farina Dolci “00”)
– 100 g mléka (nebo vody)
– 50 g třtinového cukru
– 40 g rozpuštěného másla
– 5 g prášku do pečiva
– 2 g soli

Náplň

– 400 g čerstvých ostružin
– 40 až 60 g třtinového cukru
– 10 g kukuřičného škrobu

Drobenka

60 g pšeničné polohrubé mouky (nebo celozrnné pro oříškovou rustikální chuť)
– 40 g třtinového cukru
– 40 g studeného másla

 

Tip od Mari

Tip od Mari – obrázkový banner

Místo polohrubé mouky v drobence můžete použít i celozrnnou. Drobenka bude mít lehce oříškový tón.

 

Postup

1) Těsto: smíchejte mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Přidejte mléko a rozpuštěné máslo. Vymíchejte měkké, lehce lepivé těsto. Nechte 15 minut odpočinout.

2) Formu nebo plech vymažte máslem. Těsto roztlačte po dně a vytvořte i menší okraj.

3) Náplň: ostružiny promíchejte s cukrem a škrobem, rovnoměrně rozprostřete na těsto.

4) Připravte drobenku: mouku, cukr a studené máslo rychle promněte prsty a nasypte na koláč.

5) Pečte při 180 °C asi 40–45 minut, dokud drobenka nezezlátne.

6) Nechte chladnout alespoň 20 minut, aby se náplň zpevnila. Poté krájejte.

 

Tipy pro dokonalý ovocný koláč s ostružinami

– Pokud pracujete s kvasem, nemusí být tak silný jako na chleba, ale měl by být aktivní.
– Ochutnejte ostružiny a podle sladkosti upravte množství cukru.
Škrob nevynechávejte – pomůže zpevnit náplň při krájení.
Drobenku připravujte rychle a z dobře vychlazeného másla, aby byla po upečení křupavá a vyzkoušejte i celozrnnou mouku, která přidá oříškový podtón. 
– Krájejte až po vychladnutí, aby řezy zůstaly úhledné.
– Pracujte s kvalitní moukou. Každá mouka obsahuje jiné složení a některé vážou vodu, tuk i cukr lépe, čímž vytvoří mnohem chutnější a vláčnější těsto.

Pokud vás baví objevovat nové kombinace, mrkněte i na náš nový podzimní recept:

 


Křehký jablečný koláč s drobenkou

Zkuste i ostružinovou marmeládu

Dejte mi v komentářích vědět, jak se vám recept povedl.


Mari

Mari – pekařka, která stojí za blogem Mari Peče

Autor receptu

Mari Klčová

Vyučená pekařka, která miluje kvas, dobré mouky a domácí pečivo, které chutná jako z řemeslné pekárny. Na blogu sdílí postupy tak, aby je zvládl každý běžný domácí sporák – bez triků, ale s letitými zkušenostmi.

Přečíst si víc o Mari

Přidej komentář

Podívejte se na další recepty

Jak si připravit jednoduchý kávový krém

Hledáte jak si připravit jednoduchý kávový krém do dortů nebo cukroví, který zvládnete připravit během pár minut? Ten...

Nadýchané koblížky z trouby

Nadýchané koblížky z trouby je recept na lehčí pečené donuty, které jsou vláčné, voňavé a připravené bez smažení v oleji.

Domácí nutella z lískových oříšků

Co je lepší než kupovaná nutella? Domácí nutella z lískových oříšků, která je lehkou verzí bez palmového oleje a dokonce – bez cukru.
Back to top