Jak nahradit polohrubou mouku
Aug 21, 2025
Možná to znáte. Rozhodnete se péct, otevřete spíž a zjistíte, že polohrubá mouka doma chybí. Co teď? Naštěstí existují snadné náhrady, díky kterým zvládnete recept bez ztráty chuti i kvality.
Polohrubá mouka se v českém pečení používá nejčastěji na kynuté koláče, bábovky nebo litá těsta. Má zrnitost mezi hladkou a hrubou, takže výsledek je nadýchaný, ale ne drolivý. Pokud tuhle mouku doma nemáte, pomůže vám jednoduchá kuchyňská alchymie.
Čím nahradit polohrubou mouku?
Směs hladké a hrubé mouky
Nejčastější a nejjednodušší řešení. Smíchejte díl hladké a díl hrubé mouky. Výsledek bude velmi podobný polohrubé.
Pouze hladká mouka
Pokud nemáte hrubou, použijte jen hladkou. Těsto bude jemnější, ale chuťově rozdíl téměř nepoznáte. Hodí se hlavně na koláče a bábovky.
Pouze hrubá mouka
Funguje spíše u knedlíků nebo buchet. Těsto bude trochu hutnější, ale stále dobré.
Speciální mouky na pečení
Italská semola nebo celozrnná varianta dodají těstu nový rozměr. Nejde o přesnou náhradu, ale výsledek může být překvapivě chutný.
Pokud recept vyžaduje polohrubou mouku, držte se raději kombinace hladké + hrubé. –– U koláčů a bábovek volte spíše více hladké, u kynutého těsta více hrubé. –– Experimentujte – pečení není jen chemie, ale i prostor pro kreativitu.
👉 Chcete zkusit pečení s jinými moukami? Mrkněte na naši kolekci prémiových italských mouk, které povýší každý recept na nový level.