Těsto nekyne? Tady je 8 důvodů proč se těsto nechce zvednout
Jul 02, 2025
Kdo někdy nezažil nevykynuté těsto. Místo toho, abyste měli čerstvě napečeno vám na lince stojí placka z těsta, které se ne a ne zvednout. Nebojte – je to opravdu častý problém, který však nemusí znamenat konec pekařského snažení.
V tomto článku se dozvíte nejčastější důvody nevyběhnutého těsta a jak ho zachránit právě, když nekyne:
1. Pečete s kvasem (kváskem), který není v kondici a proto těsto nekyne
Pokud těsto nekyne, prvním podezřelým je v takové situaci kvas. Ten by měl vonět příjemně nakysle, bublat a při krmení rychle růst. Pokud se ani po několika hodinách kynutí těsto nezdvojnásobí, kvásek potřebuje jednoduše osvěžit.
2. Těsto nekyne, protože je v chladu
Právě to může způsobit, že těsto nekyne tak, jak by mělo. Ideální teplota pro kynutí těsta je totiž kolem 24 až 26 °C. V chladnější místnosti se proces zpomalí a někdy dokonce i zastaví.
Řešení je přitom jednoduché – zabal mísu s těstem do deky, dejte ji k topení nebo využijte troubu jen s rozsvíceným světlem. To vytvoří takovou domácí kynárnu.
Kynuté těsto nikdy nedávejte na přímý zdroj tepla jako je topení nebo přímé slunce. To by totiž těsto, které už tak nekyne, přehřálo a vysušilo.
3. Kvas překrmujete, proto těsto nekyne
Častá chyba, kterou slýchávám na kurzech pečení hlavně u začátečníků. Pokud dáváte moc vody a mouky na malou porci kvasu, kolonie zdravých bakterií zodpovědných za fermentaci neboli kvašení nestíhá růst. Naopak spíš oslabuje a tím pádem těsto nekyne.
Vždy sledujte poměr i teplotu prostředí, ve kterém uchováváte svůj kvas. V e-booku zdarma se dozvíte jak na krmení kvasu dopodrobna a zajišťuji vám, že těsto bude kynout jedna báseň.
4. Těsto nekyne použitím nevhodné mouky
Důležitým faktorem je i mouka. A to nejen druh, ale také výrobce a způsob skladování. Často se totiž může stát, že mouka, kterou jste koupili v obchodě, už mohla být na policích nebo ve skladu příliš dlouho. To bohužel běžný člověk nemá jak poznat.
Proto je vždy důležité vědět, kde mouku nakoupíte a zdali ji v obchodě skladují dobře. I typ mouky a její složení ovlivňuje, jak dobře těsto kyne i drží tvar.
Na kynutí i silný kvas pomáhá mouka s vyšším obsahem lepku. Sílu lepku zjistíte podle vyššího obsahu bílkovin v dané mouce a to z výživových hodnot na obale (často pod názvem “bílkoviny“). Síla lepku se navíc při pečení spolehlivě pozná podle toho, že těsto dobře drží tvar, pruží a kyne.
V tomto článku se dozvíte, jaký typ mouky je nejvhodnější na určité druhy pečive. Opravdu byste se divili, jak druh mouky dokáže ovlivnit specifický typ těsta.
A pokud si chcete být jistí dobrou a kvalitní moukou, doporučuji mrknout na naše mouky, které jsou dovezené z Itálie a skladujeme je v suchu i za ideální teploty.
5. Těsto nekyne protože dostalo málo času
Pokud jde o kváskové těsto, potřebuje zkrátka čas. A to podle typu kvásku dokonce až 12 hodin, než těsto vykyne tak, jak má.
6. Moc slané těsto může způsobit, že těsto nevykynulo jak má
Příliš mnoho soli totiž zpomaluje aktivitu kvasinek.
Dodržuj doporučené množství soli, což u nás bývá cca 2 % z hmotnosti mouky – a přidávejte ji až po autolýze neboli odpočaté mouce s vodou.
7. Moc kyselé těsto způsobí, že těsto nekyne
Když těsto s domácím kváskem kyne moc dlouho, znamená to, že je kvásek příliš starý nebo málo aktivní. To způsobí překyselení těsta a tím se jeho růst a tedy kynutí zastaví.
V takovém případě je potřeba znovu nastartovat kvas jeho rozkrmením. Pokud nevíte jak na to, opět doporučuji e-book, kde se dozvíte jasné základy.
8. Těsto je přehnětené nebo má narušenou strukturu
Pečení je tak trochu chemie. Příliš dlouhé nebo intenzivní hnětení může totiž narušit strukturu lepku. Těsto pak ztrácí strukturu, je mazlavé a plyny z kvašení nemá co držet pospolu. Tím pádem těsto nekyne a to i když máte aktivní kvas.
Používejte robota na nižší otáčky a raději těsto hněťte s pauzami – třeba dvě až tři krátké série s několika minutami odpočinku mezi nimi. Jakmile je těsto hladké a pružné, máte hotovo a další hnětení už může napáchat víc škody než užitku.