Přeskočit
Těsto nekyne? Tady je 8 důvodů proč se těsto nechce zvednout

Těsto nekyne? Tady je 8 důvodů proč se těsto nechce zvednout

Kdo to někdy nezažil? Těšíš se na vůni, když se čerstvě napeče, ale místo toho ti na lince stojí nevykynuté těsto, které se ne a ne zvednout.

Častý problém, který však nemusí znamenat konec pekařského snažení. Tady přináším přehled toho, jaké jsou nejčastější důvody nevyběhnutého těsta a jak ho zachránit, když nekyne:

 

1. Pečeš s kváskem, který není v kondici a proto těsto nekyne

Pokud těsto nekyne, prvním podezřelým je v takové situaci kvas. Ten by měl vonět příjemně nakysle, bublat a při krmení rychle růst. Pokud se ani po několika hodinách kynutí těsto nezdvojnásobí, kvásek potřebuje jednoduše osvěžit.

 

2. Těsto nekyne, protože je v chladu

Právě to může způsobit, že těsto nekyne tak, jak by mělo. Ideální teplota pro kynutí těsta je totiž kolem 24 až 26 °C. V chladnější místnosti se proces zpomalí a někdy dokonce i zastaví. 

Řešení je přitom jednoduché – zabal mísu s těstem do deky, dej ji k topení nebo využij troubu jen s rozsvíceným světlem. To vytvoří takovou domácí kynárnu.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Kynuté těsto nikdy nedávej na přímý zdroj tepla jako je topení nebo přímé slunce. To by totiž těsto, které už tak nekyne, přehřálo a vysušilo.

 

3. Kvas překrmuješ, proto těsto nekyne

Častá chyba, kterou slýchávám na kurzech pečení hlavně u začátečníků. Pokud dáváš moc vody a mouky na malou porci kvasu, kolonie zdravých bakterií zodpovědných za fermentaci neboli kvašení nestíhá růst. Naopak spíš oslabuje a tím pádem těsto nekyne.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Vždy sleduj poměr i teplotu prostředí, ve kterém uchováváš svůj kvásek. V e-booku zdarma se dozvíš jak na krmení kvasu dopodrobna a zajišťuji ti, že těsto bude kynout jedna báseň.

 

4. Těsto nekyne použitím nevhodné mouky

Důležitým faktorem je i mouka. A to nejen druh, ale také výrobce a způsob skladování. Často se totiž může stát, že mouka, kterou sis koupil/a v obchodě, už mohla být na policích nebo ve skladu příliš dlouho. To bohužel běžný člověk nemá jak poznat.

Proto je vždy důležité vědět, kde mouku nakoupíš a zdali ji v obchodě skladují dobře. I typ mouky ovlivňuje, jak dobře těsto kyne i drží tvar. 

Na kynutí i silný kvas pomáhá mouka s vyšším obsahem lepku. Sílu lepku zjistíš podle vyššího obsahu bílkovin v dané mouce a to z výživových hodnot na obale (často pod názvem “bílkoviny“). Síla lepku se navíc při pečení spolehlivě pozná podle toho, že těsto dobře drží tvar, pruží a kyne.

Pokud si chceš být jistý dobrou a kvalitní moukou, doporučuji mrknout na naše mouky, které jsou dovezené z Itálie a skladujeme je v suchu i za ideální teploty.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Pokud pečeš chleba z kvásku, sáhni po silné mouce – ideálně chlebové nebo celozrnné žitné.

 

5. Těsto nekyne protože dostalo málo času

Pokud jde o kváskové těsto, potřebuje zkrátka čas. A to podle typu kvásku dokonce až 12 hodin, než těsto vykyne tak, jak má.

 

6. Moc slané těsto může způsobit, že těsto nevykynulo jak má

Příliš mnoho soli totiž zpomaluje aktivitu kvasinek.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Dodržuj doporučené množství soli, což u nás bývá cca 2 % z hmotnosti mouky – a přidávej ji až po autolýze neboli odpočaté mouce s vodou.

 

7. Moc kyselé těsto způsobí, že těsto nekyne

Když těsto s domácím kváskem kyne moc dlouho, znamená to,  že je kvásek příliš starý nebo málo aktivní. To způsobí překyselení těsta a tím se jeho růst a tedy kynutí zastaví.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

V takovém případě je potřeba znovu nastartovat kvas jeho rozkrmením. Pokud nevíš jak na to, opět doporučuji e-book, kde se dozvíš jasné základy.

 

8. Těsto je přehnětené nebo má narušenou strukturu

Pečení je tak trochu chemie. Příliš dlouhé nebo intenzivní hnětení může totiž narušit strukturu lepku. Těsto pak ztrácí strukturu, je mazlavé a plyny z kvašení nemá co držet pospolu. Tím pádem těsto nekyne a to i když máš aktivní kvas.

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Používej robota na nižší otáčky a raději těsto hněť s pauzami – třeba dvě až tři krátké série s několika minutami odpočinku mezi nimi. Jakmile je těsto hladké a pružné, máš hotovo a další hnětení už může napáchat víc škody než užitku.

 

Přidej komentář

Další články ze Školy domácího pečení

Přečti si další tipy, jak vypéct co nejvíce z těsta a domácího kvásku. Zaručeně posuneš své pečení na další laťku.

Jak nahradit polohrubou mouku

Jak nahradit polohrubou mouku? Stačí smíchat hladkou a hrubou, nebo použít jen jednu z nich. Praktické tipy pro pečení, které zachrání každý recept.

Jak se dělá drobenka na koláč – jednoduchý postup krok za krokem

Jak se dělá drobenka na koláč? Jednoduchý recept na žmolenku z mouky, másla a cukru, která dodá koláči křupavou korunku a neodolatelnou chuť.

Mouka – jak vybrat tu správnou mouku pro vaše pečení

Zorientujte se v tom, jaká mouka je nejzdravější, která mouka je nejlepší na pečení nebo jakou mouku vybrat na kynuté těsto, pizzu či domácí chleba. Přehledný článek, který vám usnadní výběr i míchání mouk při pečení.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.

Takhle krásně kyne těsto, když víš jak na to

Stáhni si e-book zdarma a uvidíš,
že už nikdy nebudeš pátrat po tom co dělat, když těsto nekyne.

Back to top