Přeskočit
Mouka – jak vybrat tu správnou mouku pro vaše pečení

Mouka – jak vybrat tu správnou mouku pro vaše pečení

Jaká mouka je nejzdravější? A jakou zvolit na chleba, kynuté těsto nebo pizzu?

Čtyři druhy mouky – hladká, celozrnná, chlebová a semolina. Jaká mouka je nejzdravější a která je nejlepší na pečení chleba, pizzy a kynutého těsta?

Když se pustíte do domácího pečení, dřív nebo později si položíte alespoň jednu otázku: jaká mouka je nejlepší a která mouka je nejzdravější? Odpověď není jen jedna. Záleží na tom, co pečete, jaké máte chutě i jak vaše tělo reaguje na různé druhy mouky. Pojďme si to upéct pěkně po pořádku.

Která mouka je nejzdravější?

Obecně platí, že nejzdravější mouky jsou ty, které prošly co nejmenším zpracováním – tedy celozrnné. Obsahují totiž celé obilné zrno včetně klíčku a otrub, a díky tomu jsou celozrnné mouky bohaté na vlákninu, minerály a vitaminy skupiny B. Mezi nejzdravější mouky tak patří například:

Pšeničná celozrnná mouka (T1800)
Žitná celozrnná mouka
Špaldová celozrnná mouka
Mouka z jednozrnky nebo dvouzrnky

Z nutričního hlediska jsou tyto mouky nejlepší volbou – jen je třeba počítat s tím, že se s těstem bude jinak pracovat.

Jaká mouka na chleba?

Italská mouka Molino Casillo typu 0 – ideální na pane i focacciu, pro všechny, co milují zlatavé pečivo s duší, stejně jako Mari Peče

Pokud pečete domácí chléb, skvělou volbou je kombinace pšeničné chlebové mouky (T1000–T1150) a žitné mouky (T930–T997). Pšeničná mouka zajistí pružnost a objem, zatímco žitná mouka dodá chlebu vláčnost, chuť a lepší trvanlivost. A pokud si chcete péct zdravější chleba, použijte podíl celozrnné mouky – třeba T1800.

Jaká mouka na kynuté těsto?

Pro kynutá těsta, jako jsou buchty, koláče nebo vánočka, se skvěle hodí kombinace hladké mouky (T530) a polohrubé mouky (T400). Hladká mouka dodá těstu jemnost, zatímco polohrubá strukturu a vláčnost. I tady ale můžete část nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou, pokud chcete zdravější variantu.

Jaká mouka na pizzu?

Pizza těsto má rádo pevnou, pružnou strukturu – proto je ideální typ 00 (například mouka „Pasta Fresca“ nebo „Classica“ z italských mlýnů). Pokud tuto mouku nemáte, dobře poslouží i hladká mouka T650 s vyšším obsahem lepku. A pokud chcete pizzu s rustikální a křupavější strukturou na povrchu, přimíchejte trochu celozrnné nebo semolinové mouky.

Jaká mouka je nejlepší na pečení?

Mám pro vás důležitou informaci: jedna jediná nejlepší mouka na pečení neexistuje. Ale pokud bych měla doporučit ten nejlepší typ na konkrétní druh pečení, tak konkrétně s pšeničnými moukami se to má takto:

Na bábovky, piškoty a jemné dezerty: T530
Na kynutá těsta a koláče: T400 + T530
Na pizzu a focacciu: Typ 00 nebo T650 nebo semolina 
Na chleba: T1000–T1150 + žitná mouka
Na zdravější pečení: celozrnná mouka (T1800, špaldová, žitná)

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

Mouky se nebojte míchat. Když si osvojíte základní pravidla a poznáte, co která mouka dokáže, otevře se vám svět pečení, který je nejen chutný, ale i zdravější. Tak schválně – která mouka je nejzdravější právě pro vás?

Čtyři druhy mouky – hladká, celozrnná, chlebová a semolina. Jaká mouka je nejzdravější a která je nejlepší na pečení chleba, pizzy a kynutého těsta?

Přidej komentář

Další články ze Školy domácího pečení

Přečti si další tipy, jak vypéct co nejvíce z těsta a domácího kvásku. Zaručeně posuneš své pečení na další laťku.

Jak nahradit polohrubou mouku

Jak nahradit polohrubou mouku? Stačí smíchat hladkou a hrubou, nebo použít jen jednu z nich. Praktické tipy pro pečení, které zachrání každý recept.

Jak se dělá drobenka na koláč – jednoduchý postup krok za krokem

Jak se dělá drobenka na koláč? Jednoduchý recept na žmolenku z mouky, másla a cukru, která dodá koláči křupavou korunku a neodolatelnou chuť.

Mouka – jak vybrat tu správnou mouku pro vaše pečení

Zorientujte se v tom, jaká mouka je nejzdravější, která mouka je nejlepší na pečení nebo jakou mouku vybrat na kynuté těsto, pizzu či domácí chleba. Přehledný článek, který vám usnadní výběr i míchání mouk při pečení.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.

Takhle krásně kyne těsto, když víš jak na to

Stáhni si e-book zdarma a uvidíš,
že už nikdy nebudeš pátrat po tom co dělat, když těsto nekyne.

Back to top