Mouka – jak vybrat tu správnou mouku pro vaše pečení
Jul 30, 2025
Jaká mouka je nejzdravější? A jakou zvolit na chleba, kynuté těsto nebo pizzu?
Když se pustíte do domácího pečení, dřív nebo později si položíte alespoň jednu otázku: jaká mouka je nejlepší a která mouka je nejzdravější? Odpověď není jen jedna. Záleží na tom, co pečete, jaké máte chutě i jak vaše tělo reaguje na různé druhy mouky. Pojďme si to upéct pěkně po pořádku.
Která mouka je nejzdravější?
Obecně platí, že nejzdravější mouky jsou ty, které prošly co nejmenším zpracováním – tedy celozrnné. Obsahují totiž celé obilné zrno včetně klíčku a otrub, a díky tomu jsou celozrnné mouky bohaté na vlákninu, minerály a vitaminy skupiny B. Mezi nejzdravější mouky tak patří například:
– Pšeničná celozrnná mouka (T1800)
– Žitná celozrnná mouka
– Špaldová celozrnná mouka
– Mouka z jednozrnky nebo dvouzrnky
Z nutričního hlediska jsou tyto mouky nejlepší volbou – jen je třeba počítat s tím, že se s těstem bude jinak pracovat.
Jaká mouka na chleba?
Pokud pečete domácí chléb, skvělou volbou je kombinace pšeničné chlebové mouky (T1000–T1150) a žitné mouky (T930–T997). Pšeničná mouka zajistí pružnost a objem, zatímco žitná mouka dodá chlebu vláčnost, chuť a lepší trvanlivost. A pokud si chcete péct zdravější chleba, použijte podíl celozrnné mouky – třeba T1800.
Jaká mouka na kynuté těsto?
Pro kynutá těsta, jako jsou buchty, koláče nebo vánočka, se skvěle hodí kombinace hladké mouky (T530) a polohrubé mouky (T400). Hladká mouka dodá těstu jemnost, zatímco polohrubá strukturu a vláčnost. I tady ale můžete část nahradit špaldovou nebo celozrnnou moukou, pokud chcete zdravější variantu.
Jaká mouka na pizzu?
Pizza těsto má rádo pevnou, pružnou strukturu – proto je ideální typ 00 (například mouka „Pasta Fresca“ nebo „Classica“ z italských mlýnů). Pokud tuto mouku nemáte, dobře poslouží i hladká mouka T650 s vyšším obsahem lepku. A pokud chcete pizzu s rustikální a křupavější strukturou na povrchu, přimíchejte trochu celozrnné nebo semolinové mouky.
Jaká mouka je nejlepší na pečení?
Mám pro vás důležitou informaci: jedna jediná nejlepší mouka na pečení neexistuje. Ale pokud bych měla doporučit ten nejlepší typ na konkrétní druh pečení, tak konkrétně s pšeničnými moukami se to má takto:
– Na bábovky, piškoty a jemné dezerty: T530
– Na kynutá těsta a koláče: T400 + T530
– Na pizzu a focacciu: Typ 00 nebo T650 nebo semolina
– Na chleba: T1000–T1150 + žitná mouka
– Na zdravější pečení: celozrnná mouka (T1800, špaldová, žitná)
Mouky se nebojte míchat. Když si osvojíte základní pravidla a poznáte, co která mouka dokáže, otevře se vám svět pečení, který je nejen chutný, ale i zdravější. Tak schválně – která mouka je nejzdravější právě pro vás?