Přeskočit
Mouka semolina – ideální adept na slané pečivo

Mouka semolina – ideální adept na slané pečivo

Vypadá jako žlutý písek, ale dokáže velké věci. Mouka semolina se stává tajnou přísadou každého, kdo to se slaným pečením myslí vážně. Jestli hledáte mouku, co pečivu dodá křupavost, barvu a chuť, právě jste ji našli. 

 

Mouka semolina – co je zač a proč ji mít doma

Semolinová mouka se mele z tvrdozrnné pšenice (durum) a poznáte ji na první pohled podle žlutavého odstínu a hrubší textury než klasická hladká mouka. Právě tahle hrubost a vysoký obsah lepku z ní dělají ideální volbu pro všechny druhy slaného pečiva od chlebových placek přes italskou focacciu až po domácí pizzu.

Když se spojí kvásek, voda a semolina, vznikne těsto, které drží tvar, krásně kyne a má nádherně rustikální charakter. Pokud jste zatím pekli jen z klasické hladké, připravte se na úplně nový zážitek.

 

Proč je mouka semolina tak oblíbená na slané pečivo

🥖 Textura – Těsto se semolinou má větší odolnost a strukturu. Výsledné pečivo má křupavou kůrku a měkký, elastický vnitřek.
🥖 Barva – Přirozeně žlutý nádech dodá chlebu i focaccii krásný vzhled a tím pádem i zvýšenou chuť na pečivo.
🥖 Chuť – Jemně oříšková, zemitá chuť semoliny krásně doplní i jednoduché recepty.
🥖 Všestrannost – Hodí se nejen jako mouka na pizzu, ale i do těst na bagety, ciabatty nebo domácí chleba.

Semolina je taky skvělým parťákem pro ty, kdo začínají s pečením z domácího kvasu. Pokud se ji naučíte kombinovat s kvasem, otevřou se vám dveře do úplně nové pekařské dimenze.

 

Na co semolinu rimacinatu použít

Domácí chleba s kvasem: přidejte 20 až 30 % semoliny do těsta, a chleba získá lepší strukturu i barvu.
Focaccia nebo pizza: semolinová mouka pomůže vytvořit dokonalý podklad – křupavý zvenku, nadýchaný uvnitř.
Těstoviny: semolina je základ pro domácí tagliatelle, gnocchi nebo ravioli.
Sladké pečivo? Třeba semolinový koláč s pomerančem nebo citrónem. I když je semolina silák v oblasti slaného, zvládne i něco navíc.

 

Jak se semolinou pracovat

Saje vodu víc než klasická mouka. Těsto může být tužší, proto mu dej čas. U pečení z kvasu jí nechte delší autolýzu – těsto pak bude víc vláčné.

 

Mari Peče radí jak péct s kvasem, pracovat s moukou i těstem a dává tipy pomocí své školy a kurzů pečení.

1. Pro jemnější výsledek ji smíchejte půl na půl s hladkou moukou | 2. Hodí se i na podsypávání – nelepí se a dodá spodní části pizzy extra křupavost

 

Pokud vás mouka zajímá, vyzkoušet můžete tuhle kvalitní italskou mouku semolina

Semolinová mouka Le 5 Stagioni z tvrdozrnné pšenice s rustikálním chlebem – mouka, po které se zapráší raz dva u Mari Peče

Přidej komentář

Další články ze Školy domácího pečení

Přečti si další tipy, jak vypéct co nejvíce z těsta a domácího kvásku. Zaručeně posuneš své pečení na další laťku.

Super last minute odlet do týdne: Athény & kurz pečení chleba – Kvas & Kaliméra

Super last minute odlet do týdne do Athén: spojte poznávací zájezd s kurzem pečení chleba Kvas & Kaliméra. Poslední volná místa k rezervaci.

Je špaldová mouka bezlepková? Fakta a mýty o špaldě

Dozvíte se, jestli špaldová mouka lepek obsahuje, jak se liší od moderní pšenice a pro koho je vhodná. Zjistíte, proč bývá lépe stravitelná a jakou bio špaldovou mouku doporučuji na pečení.

Z čeho je špaldová mouka a proč ji používat při pečení

Špaldová mouka je starobylý druh pšenice s jemně oříškovou chutí a vyšším obsahem živin. V článku se dozvíte, z čeho je špaldová mouka, čím se liší od pšeničné a proč ji stojí za to vyzkoušet při pečení chleba, koláčů nebo domácích těstovin.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.
Timelapse video tří sklenic s kvasem, ve kterých během pár hodin vyroste čepice až ke kraji – ukázka života kvasu v přímém přenosu. V hlavní roli síla přírody a trocha mouky od Mari Peče.

Takhle krásně kyne těsto, když víš jak na to

Stáhni si e-book zdarma a uvidíš,
že už nikdy nebudeš pátrat po tom co dělat, když těsto nekyne.

Back to top